P 7:s jultomtar ser till att klapparna når soldaterna på insats

På Södra skånska regementets godsavdelning råder febril julverksamhet redan i november. Även om julen ännu är mer än en månad bort infinner sig julkänslorna i lokalen när Rikard ”Harry” Johansson och soldathemsföreståndare Mikael Persson tar på sig julkläderna och påbörjar arbetet med att packa julklappar till kollegorna på insats - för tionde året i rad.

packar julklappar
packar julklappar
T.v. Mikael Persson soldathemsföreståndare på Revingehed Soldathem och Rikard ”Harry” Johansson packar julklappar i november 2021 för att skickas till det svenska förbandet i Mali. Foto: Felix Sundbäck/Försvarsmakten
pepparkakshus
Flera satser pepparkakshus skickades ner till Mali och resulterade i en pepparkakshustävling. Foto: Jesper Moldvik/Försvarsmakten
Mali 15
Harry kunde själv ta emot sina egna paket nere i Mali 2021 då han firade jul under sin insats på Mali 15. Foto: Jesper Moldvik/Försvarsmakten
Tomteverkstad
Tomteverkstad nere i Mali på camp Estelle. Foto: Jesper Moldvik/Försvarsmakten
Rikard ”Harry” Johansson
Rikard ”Harry” Johansson har under 10 års tid sett till så att svenska förband på insats har fått julklappar. Foto: Felix Sundbäck/Försvarsmakten
Rikard ”Harry” Johansson
Rikard ”Harry” Johansson har under 10 års tid sett till så att svenska förband på insats har fått julklappar. Foto: Felix Sundbäck/Försvarsmakten

– Under hela min tid i Försvarsmakten har jag velat se till den andre. Att se glädjen hos andra är det som ger mig energin och drivkraften att fortsätta, förklarar Harry. Glädjen hos soldaterna när ekipaget med julklappar rullar in på campen går inte att jämföra med något annat.

Med vana händer fyller de gympapåsar, dekorerade med texten ”Mali-veteran” med godis, kepsar och kåsor. Som ett samlat paket till hela förbandet finns även lösgodis och pepparkakshus. Initiativet har nu hunnit fylla tio år, och Harry har varit med från starten och är den som håller den uppskattade traditionen vid liv.

– Det hela började 2012 när jag deltog i FS 24 i Afghanistan. Jag hade själv firat jul under insats och visste hur mycket det betyder att någon där hemma tänker på en. Det slutade med att alla på kontingenten fick varsin julklapp och med hjälp av ett inlägg på sociala medier fick vi även in julklappar från allmänheten. Det var mycket uppskattat, och jag tror att det var Micke som var tomte redan då, berättar han.

Samtidigt har arbetet inte varit självklart, utan har krävt stort personligt engagemang och vilja, kombinerat med ett stort kontaktnät. Varje förband på insats de senaste tio åren har fått julklappar.

Företag och organisationer bidrar

– Det har blivit enklare år för år, men i början var det tufft. Det första året var jag ensam och jag hade inga kontakter på Joint service support (JSS) i Uppsala för att flyga ner julklapparna. Vi lastade en bil med paketen här på P 7 som sen kördes till Västerås, lastade ur paketen på vagnar och rullade in i terminalen. Efter några samtal och snack med personal från Movcon och flygbesättningen kom julklapparna till sist med rotationsflyget, men det hade lika gärna kunnat bli ett nej. Sedan dess har jag fått stort stöd av P 7, Lottie Nordström som jobbade på Fredsbaskrarnas kansli, numera på Karlskrona soldathem, och av JSS MOVCON. De ska alla ha en stor eloge, säger Harry.

– Julklapparna kommer i många fall från företag och organisationer där veteraner jobbar och som sett det som en självklarhet att bidra, men jag har även bidragit själv säger Harry som varje år fått köra land och rike runt för att samla ihop paketen innan de packas nere på Revingehed.

Med Mali 17 avslutas Sveriges insats i Mali vilket innebär att Sverige, i dagsläget, ser ut att bli utan större styrkebidrag till fredsskapande och fredsbevarande internationella insatser.


– Man kan säga att julklappstraditionen blir vilande. Men dyker det upp en ny insats så kommer den absolut att återuppväckas.

För Harry, som själv deltagit i nio insatser, blev Mali 15 den sista som anställd soldat. I juni i år upphörde Harrys GSS/K-anställning i samband med att han varit anställd i tolv år, sammanlagt har Harry arbetat i Försvarsmakten i femton år. Sedan någon månad tillbaka arbetar han som civilanställd logistikhandläggare på regementsstaben på Södra skånska regementet.

Liksom Kalle Anka på julafton vill Harry skicka en hälsning.


– Jag vill rikta ett stort tack till alla de som under de gångna tio åren stöttat med julklappar till soldaterna. Det har betytt oerhört mycket. Jag hoppas också att all svensk personal, stationerad runtom i världen eller i tjänst nationellt, får en fin och minnesvärd jul.