Nytt kroppsskydd specialanpassat för kvinnor

I alla år har kroppsskyddet varit ett problem framför allt för kvinnor. Men nu blir det ändring på det. Från och med i juni nästa år kommer det nya kroppsskyddet 23 D som är specialanpassat för kvinnor att levereras till förbanden.

Kvinna visar nya uniformssplagg
Kvinna visar nya uniformssplagg
Mia Nilsson och Claes Isoz visade de nya plaggen som i nya fältuniformen FU 24 som kommer att förbandssättas under tredje kvartalet 2024. Foto: Hanna Spaner/Försvarsmakten

 

Nya kroppsskyddet 23 C
Nästa år levereras det nya kroppsskyddet 23 D som är specialanpassat för kvinnor. Foto: FMV

– Jag törs lova att alla kvinnor i Försvarsmakten kommer att ha det nya kroppsskyddet senast sista juni 2023, säger Claes Isoz vid produktionsstabens logistikavdelning.

90-systemet kommer att fortsätta användas fram till 2030 och alla civilanställda får räkna med att ha kvar sin nuvarande uniform ett tag till.

Den nya fältuniformen FU 24 blir gemensam för alla nordiska länder där bara kamoufleringen kommer att vara annorlunda. Den svenska versionen har mindre färgblock än i dag och med tre kronor insprängda i mönstret. Underkläder och underställ kommer att vara i 100 procent merinoull och är de enda plagg, förutom kroppsskyddet, som blir anpassade för dam och herr. Övrigt är könsneutralt.