Marinens fartyg identifierade minlinje på västkusten

Nyligen identifierade ett av marinens fartyg en minlinje med 26 minor på västkusten utanför fyren Vinga. Minorna är av typen MK16 och fälldes under andra världskriget av en brittisk ubåt. Fyndet är rapporterat till Sjöfartsverket men utgör ingen större fara för allmänheten där de ligger just nu.

HMS Spårö är ett av marinens två röjdykarfartyg.
HMS Spårö är ett av marinens två röjdykarfartyg.
HMS Spårö är ett av marinens två röjdykarfartyg. Foto: Melina Westerberg/Försvarsmakten

Det var i mitten av maj som röjdykarfartyget HMS Spårö identifierade minlinjen på västkusten under ett sjöövervakningsuppdrag. Minlinjen var känd sedan tidigare men dess exakta position har inte kunnat fastställas förrän nu.

– Vi hade en sjöövervakande enhet i området så det passade bra att undersöka just den här platsen för att säkerställa att minorna inte ligger i något av ankringsområdena. Vi kan konstatera att minorna lyckligtvis inte gör det och det finns ingen direkt fara för allmänheten så länge de ligger orörda, säger Carl Lundvall, chef för 42 minröjningsdivisionen vid Fjärde sjöstridsflottiljen.

Brittiska minor

Minorna, som är brittiska minor av typen MK16 och fälldes 1940, är inte farliga där de ligger just nu. Risker kan dock inte uteslutas i samband med trålning, dykning och undervattensarbeten. Just nu arbetar marinen med en plan för hur minorna ska hanteras.

I slutet av maj 2022 hittade HMS Spårö en minlinje med 26 minor från andra världskriget utanför fyren Vinga på Västkusten.
Minorna på västkusten har identifierats som brittiska kontaktminor från andra världskriget.

Totalt fälldes 175.000 minor i Östersjön och västerhavet under de båda världskrigen. Cirka 50.000 ligger kvar och marinen arbetar aktivt med att lokalisera och identifiera dessa. Minering är en effektiv metod som används i krig för att avgränsa en fiende tillträde till exempelvis en farled eller ett hamnområde.

Om du hittar ammunition i naturen

– Efter krigen gjordes ett omfattande arbete att röja undan minorna men på den tiden fanns inte samma avancerade utrustning som vi har idag och allt blev inte oskadliggjort till den grad vi idag har möjlighet till. Nu för tiden kan vi söka av områden med sonar och oskadliggöra med dykare och undervattensfarkoster, säger Carl Lundvall.

Det händer att privatpersoner hittar minor eller andra farliga föremål längs Sveriges kuster. Den som hittar någonting misstänkt explosivt ska rapportera fyndet till polisen för vidare hantering. Märk ut platsen, om möjligt dokumentera med foto och var noggrann med att aldrig vidröra föremålet.

Här kan du läsa mer om explosiva fynd i naturen och hur du ska göra.

Mediafrågor kan ställas till Jimmie Adamsson, Kommunikationschef på Marinen, 0706-82 90 09 eller jimmie.adamsson@mil.se

I slutet av maj 2022 hittade HMS Spårö en minlinje med 26 minor från andra världskriget utanför fyren Vinga på Västkusten.
Marinen använder bland annat fjärrstyrda undervattensfarkoster för att söka efter minor i vattnet. Foto: Melina Westerberg/Försvarsmakten