Tillsammans för ett starkare försvar i Norden

Den norska vinterövningen Cold Response har alltid dragit till sig många besök och ett stort intresse från media. Intresset för årets övning blev enormt. På grund av det rådande omvärldsläget har övningen verkligen haft världens blickar riktade emot sig.

Cold Response 2022
Den norska vinterövningen Cold Response 2022 har nu avslutats. Med omvärldens blickar riktade mot övningen har förbanden förstärkt stridsförmågan i vintermiljö, både på land och i luften. Detta har gjorts tillsammans med våra grannländer Norge och Finland. Ett praktiskt exempel på hur vi övar tillsammans för att stärka försvaret av Norden. Foto: David Carr/Försvarsmakten
Cold Response 2022
Tillsammans för ett starkare försvar! Svenska och finska soldater har stridit tillsammans i den svensk-finska brigaden sida vid sida med en norsk brigad under Cold Response 2022. Foto: David Carr/Försvarsmakten
Cold Response 2022
”Wet Response”: När markförbanden klev in i övningen tyckte nog många deltagare att övningen borde döpts om till ”Wet Response” på grund av det kraftiga regnandet. Foto: David Carr/Försvarsmakten
Cold Response 2022
Statsminister Magdalena Andersson och den moderata partiledaren Ulf Kristersson besökte delar av de svenska markförbanden under övningens inledande skede. Foto: David Kristiansen/Försvarsmakten
Cold Response 2022
Granatkastarpansarbandvagn 90 ur Norrbottens pansarbataljon är den mekaniserade bataljonens egna resurs för indirekt eld. Foto: David Kristiansen/Försvarsmakten
Cold Response 2022
Svensk och norsk försvarsmedicinsk personal har tagit hand om de som ”skadats” under striderna i övningen. Detta vid ett gemensamt fältsjukhus. Foto: David Kristiansen/Försvarsmakten
Cold Response 2022
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg i samtal med svenska soldater och officerare under sitt besök. Foto: David Kristiansen/Försvarsmakten
Cold Response 2022
Soldat ur Bodens artilleriregemente står post vid förbandets gruppering på Blåtinds skjutfält norr om Bardufoss. Foto: David Kristiansen/Försvarsmakten
Cold Response 2022
Tidvis tjänstgörande soldat ur Norrbottens pansarbataljon laddar inför kommande strider. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Cold Response 2022
Två Archerpjäser ur Bodens artilleriregemente redo att understödja den mekaniserade bataljonens anfall söderut. Foto: David Carr/Försvarsmakten
Cold Response 2022
Överbefälhavare Micael Bydén i samtal med soldater ur Ledningsregementet. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Cold Response 2022
Jas 39 Gripen ur Norrbottens flygflottilj startar från Bardufoss flygbas. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten

Bland annat har övningen besökts av Sveriges statsminister Magdalena Andersson, Norges statsminister Jonas Gahr Störe, Norges kronprins Haakon och Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg. Dessutom markerade Nordens försvarsmakter styrkan och vikten av övningen i det nordiska försvarssamarbetet under övningens sista dagar. Det var överbefälhavare från Norge, Sverige och Finland samt chefen för den danska försvarsstaben som genomförde ett gemensamt besök. Även armécheferna från Norge, Sverige och Finland besökte övningen.

Sverige har deltagit i storövningen sedan 2006 och årets upplaga innefattade drygt 30 000 deltagare från 27 olika länder. Sverige bidrog med omkring 1 600 soldater och officerare från armén och flygvapnet.

Den norska övningen handlar till stor del om multinationella samarbeten. Flygstridskrafterna inledde övningen med att bland annat öva luftstrid tillsammans med flyg från andra nationer.
– Det är viktigt att vi fortsätter samarbeta och öva tillsammans med våra allierade, sade överstelöjtnant Stefan Fredriksson, övningsledare för det svenska flygförbandet från F 21.

”Det finns en imponerande drivkraft”

När armén klev in i övningen kunde den fyndige fundera på om övningen inte borde döpts om till ”Wet Response” på grund av det kraftiga regnandet. Vädrets variationer har inneburit friktioner som varit ständigt närvarande under övningen i olika former, framför allt med hårda vindförhållanden och nederbörd.

– Vi kan röra oss i den här miljön, vi är vana vid den här typen av klimat men det skapar också utmaningar. Det finns hela tiden en drivkraft och en vilja att hitta den nya vägen framåt och det imponerar på mig, sade överbefälhavare Micael Bydén.

Arméns deltagande förband har ingått i en svensk-finsk brigad som stått sida vid sida med en norsk brigad. Den svensk-finska brigaden har letts av den svenske brigadchefen Lars Jonsson med den finske översten Jukka Kotilehto som ställföreträdare. Detta för att ytterligare förbättra samarbetet med våra grannländer, inte minst Finland inom ramen för FISE-samarbetet.

– Cold Response är ett praktiskt exempel på hur vi övar tillsammans för att stärka försvaret av Norden, sade den svenske arméchefen, generalmajor Karl Engelbrektson

”Vi båda kämpar för Sveriges trygghet”

Övningen har som sagt varit otroligt välbesökt där kungligheter, statsministrar, försvarsministrar, överbefälhavare, arméchefer och generalsekreterare turats om att besöka förbanden. Detta har förstås medföljt ett extremt medietryck med cirka 250 ackrediterade journalister i övningsområdet.

Statsminister Magdalena Andersson och den moderata partiledaren Ulf Kristersson besökte delar av de svenska markförbanden under övningens inledande skede. Dagen var förlagd vid den svensk-finska brigaden där Andersson och Kristersson fick samtala med både värnpliktiga och officerare på stabsplatsen. Besöket avrundades med ett körpass i ett stridsfordon 90.

Vid besöket, som bevakades av en stor mängd medier från både Sverige och Norge, höll de båda partiledarna en gemensam pressträff.

– Vi kan vara oeniga om många saker, men vi båda kämpar för Sveriges trygghet, sade Magdalena Andersson.
– Vi står mycket samlade när det händer förfärliga saker i vår omvärld, fortsatte Ulf Kristersson.

”Nära samarbete”

Även Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg besökte övningen. Under ett stort mediaevent på Bardufoss flygbas fick han bland annat möjlighet att träffa och prata med soldater och officerare från de deltagande nationerna.

– Nato har ett mycket nära samarbete med Finland och Sverige. Vi övar tillsammans och vi genomför operationer tillsammans. Det finns inga andra länder i världen som har närmare partnerskap med Nato än Finland och Sverige, sade Jens Stoltenberg under besöket.

Förutom det nära samarbetet med våra samarbetspartners är Cold Response en viktig del i att ytterligare utveckla kvalitén i utbildningen av våra krigsförband.

– Jag blir otroligt stolt när jag får träffa personalen på plats här i Nordnorge, de gör ett fantastiskt jobb. Jag vill tacka alla deltagare för att ni är med och bygger ett starkare försvar, avslutade överbefälhavare Micael Bydén.

Cold Response är en regelbundet återkommande vinterövning, som leds av norska försvarets operativa högkvarter. Den har genomförts vart annat år sedan 2006.

Cold Response 2022

Övning Cold Response 2022 genomförs 14 mars - 1 april och omfattar cirka 35 000 deltagare från 27 nationer varav omkring 1600 svenska soldater och officerare.

Läs mer om övningen