Avtal om utbyte av rymddata med USA

Försvarsmakten har i dag tecknat avtal för utbyte av rymddata med amerikanska rymdkommandot i USA:s försvarsdepartement. Avtalet ska bidra till att ge myndigheten en möjlighet att skapa egen förmåga inom rymddomänen.

satellit
satellit
I dag kretsar cirka 4 600 aktiva rymdfarkoster runt jorden. En del är militära även om huvuddelen är civila satelliter. Foto: NASA
signering
Flygvapenchefen Carl-Johan Edström och konteramiral Michael Bernacchi från USA:s Space Command. Foto: Martina Tillgren/Försvarsmakten

– Avtalet är en viktig del för Försvarsmaktens förmågeuppbyggnad av en framtida militär rymdlägesbild. Det ger Försvarsmakten kunskap om satelliters banor och deras position i tid och rum. Det bidrar i sin tur till ett förbättrat planeringsläge för krigsförbanden och ökad säkerhet i rymden till gagn både för försvaret och samhället i stort, säger Försvarsmaktens flygvapenchef Carl-Johan Edström.

Samarbetet omfattar utbyte av information om satelliters position och banor i rymden. Dessutom ingår vissa analystjänster till stöd för satellitoperatörer. Detta ger möjlighet till förbättrad säkerhet vid uppskjutning av satelliter i framtiden. Det ger också värdefull information om vilka satelliter som rör sig över Sverige och när de gör det. Med bättre information om när olika satelliter passerar över Sverige kan Försvarsmakten anpassa verksamheten i tid och rum - både för att visa delar av verksamheten eller dölja dem när det behövs.

– I dag kretsar cirka 4 600 aktiva rymdfarkoster runt jorden. En del är militära även om  huvuddelen är civila satelliter. Men det finns stora möjligheter att använda satelliter för flera ändamål. En satellit som i huvudsak samlar information för civila ändamål kan också användas för militära syften, säger Carl-Johan Edström.

Flygvapenchefen konstaterar att avtalet stärker den transatlantiska länken mellan Sverige och USA.
– Det handlar om att bygga upp viktig förmåga tillsammans med andra partners och på så vis skapa stabilitet och säkerhet. Vi kommer att bidra med data, när Försvarsmakten har sensorer med den möjligheten. Att hålla koll och mäta in alla satelliter i rymden är en uppgift som kräver samarbete mellan samtliga länder som tecknat avtalet.