Förslag för stärkt försvarsförmåga

Försvarsmakten har fått i uppdrag av regeringen att fördjupat redovisa vad myndigheten behöver för att öka försvarsförmågan. Detta under förutsättning att utökade ekonomiska ramar ges.

Flygunderhåll
Flygunderhåll
Ökad satsning på logistik och ammunition föreslås. På bilden ses 211:e stridsflygdivisionen och 31:a flygunderhållskompaniet öva flygunderhåll. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten

Den fortsatt allvarliga säkerhetspolitiska situationen i Europa ställer ytterligare krav på Försvarsmakten. Samtidigt som Försvarsmakten kontinuerligt anpassar beredskapen utifrån omvärldsläget, pågår tillväxt och förmågeutveckling. 

Den operativa förmågan kan ytterligare stärkas under förutsättning att Försvarsmakten får utökade ekonomiska ramar. Det visar det svar som Försvarsmakten idag har lämnat till regeringen. 

För att utöka uthålligheten för Försvarsmaktens stridande förband och för att stärka vår förmåga till förvarning behövs ökade satsningar på stödfunktioner såsom ledning, logistik, underrättelser och säkerhet. Lagren med drivmedel, ammunition och läkemedel kan ökas ytterligare, och fler fordon kan anskaffas. Totalförsvaret behöver ytterligare förstärkas och samarbetet med våra partner intensifieras.

På kort sikt kan fler soldater, sjömän och civila med specialistkompetenser anställas. En översyn och förändringar av viss lagstiftning kan även ge omedelbar effekt på försvaret av Sverige och de förändringar i finansiella villkor som tidigare föreslagits är fortsatt aktuella. Det här är några av de åtgärder som Försvarsmakten lämnat i sitt svar till regeringen.