Viktigt att tillväxten ger snabb effekt

Det budgetunderlag som i dag är lämnat till regeringen visar att Försvarsmaktens planering håller, men det aktuella säkerhetspolitiska läget förstärker vikten av att beslutad tillväxt sker i hög takt.

Stridsvagnar på rad.
Stridsvagnar på rad.
Försvarsmakten växer i snabb takt, personalvolymen ökar och myndigheten finns på flera nya platser. Foto: Joel Thungren/Försvarsmakten

Det kraftigt försämrade säkerhetspolitiska läget i Europa i och med Rysslands invasion av Ukraina ställer ökade krav även på det svenska militära försvaret. Sveriges samlade försvarsförmåga är viktig för säkerheten och stabiliteten i norra Europa. Samtidigt som Försvarsmakten kontinuerligt anpassar beredskapen utifrån omvärldsläget, pågår tillväxt och förmågeutveckling. Bland annat fortsätter myndigheten att fördjupa och bredda samarbetet med internationella partner.

Försvarsmakten växer i snabb takt, personalvolymen ökar och myndigheten finns på flera nya platser. Befintlig krigsmateriel renoveras och leveranserna till myndigheten ökar. Det är högt tryck i organisationen och Försvarsmakten levererar mot de operativa målsättningarna.

– Försvarsmaktens förmåga att möta ett väpnat angrepp ökar under perioden 2023-2030. Den beslutade tillväxten som löper under många år har inneboende osäkerheter och våra ansträngningar måste hela tiden fokuseras på att nå de beslutade målen. Försvarsmakten är även beroende av att andra myndigheter och aktörer löser sitt uppdrag för att vi ska kunna leverera, säger Försvarsmaktens generaldirektör Mikael Granholm.

I budgetunderlaget hemställer Försvarsmakten om ändringar i miljölagstiftningen för att förkorta handläggningstiden med tillstånd. Erfarenhetsmässigt tar dessa processer mycket lång tid och de riskerar därmed att bli gränssättande för Försvarsmaktens tillväxt.

Försvarsmakten har i samverkan med Försvarets materielverk (FMV) nyligen redovisat för regeringen att långsiktiga mål kan nås tidigare genom ökad flexibilitet mellan olika budgetår.

I budgetunderlaget framgår att samtliga stridskrafter stärks successivt enligt plan.