En inblick i arméns verksamhet

Under veckan har 11 ungdomar i åldern 15-20 år genomgått ungdomskurs med ”Tema armén” i Bodens garnison. Kursen anordnas av Försvarsutbildarna med kursledning ur hemvärnet i Västerbotten och stöd av instruktörer ur Norrbottens regemente.

Kapten Jonas Larsson, verksamhetssäkerhetschef vid I 19 inledde onsdagens besök på pansargaraget med att berätta mer om Norrbottens pansarbataljon.
Kapten Jonas Larsson, verksamhetssäkerhetschef vid I 19 inledde onsdagens besök på pansargaraget med att berätta mer om Norrbottens pansarbataljon.
Kapten Jonas Larsson, verksamhetssäkerhetschef vid I 19 inledde onsdagens besök på pansargaraget med att berätta mer om Norrbottens pansarbataljon. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Kapten Anders Möller visade bärgningsbandvagn 120.
Kapten Anders Möller visade bärgningsbandvagn 120. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
En närmare titt på Stridsvagn 122 -62,5 ton urkraft.
En närmare titt på Stridsvagn 122 - 62,5 ton urkraft. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
18-åriga tjejerna Jonna Lundh och Fanny Englund.
18-åriga tjejerna Jonna Lundh och Fanny Englund är laddade för att mönstra och göra värnplikten. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Deltagarna fick även titta lite närmare på Tornbesättningsträningsanläggningen.
Deltagarna fick även titta lite närmare på Tornbesättningsträningsanläggningen. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Kapten Anders Möller höll också  en kortare genomgång om de olika varianterna i stridsfordon 90-familjen.
Kapten Anders Möller höll en kortare genomgång om de olika varianterna i stridsfordon 90-familjen. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten

Under en intensiv och händelserik vecka har deltagarna fått en inblick i vad som sker på arméförbanden och vad det innebär att tjänstgöra i Försvarsmakten, de har bland annat fått bo på logement, prova på olika militära aktiviteter, genomföra studiebesök och fått yrkesinformation. Under onsdagen fick de besöka pansargaraget och titta närmare på stridsvagn 122, bärgningsbandvagn 120 och stridsfordon 90-familjens olika fordon.

Lite av mycket

18-åriga tjejerna Jonna Lundh och Fanny Englund från Hälsingland är två av de elva deltagarna i kursen.
– Det har varit en väldigt lärorik vecka, vi har fått uppleva så många olika saker. Det här har verkligen gett mig en större och tydligare bild av vad det innebär att göra värnplikten vid ett arméförband, säger Jonna Lundh.

– En bra vecka där vi fått ”lite av mycket”, det har gett en oss en bra inblick i verksamheten. Jag har alltid varit intresserad av Försvarsmakten och efter den här veckan är jag ännu mer intresserad och övertygad om att göra värnplikten, säger Fanny Englund.

Anpassat

– Den här kursen skulle vi ha genomfört i juni men vi var tvungen att flytta den på grund av pandemin. När vi nu genomförde den har vi fått anpassa oss på olika sätt. Deltagarna har till exempel inte övernattat i tält och vi har i övrigt försökt hålla avstånd så långt det har varit möjligt. Även om de inte fått sova i fält har de ändå fått upprätta tältförläggning. Några andra exempel av allt vi gjort under veckan är att de fått lära sig åtgärder vid lång och kort rast, enklare sjukvårdsutbildning, exercis och en kortare orienterande överlevnadsutbildning, berättar Johan Wahlgren, kurschef.

Från jaget till laget

– Grundidén med kursen att deltagarna ska gå från jaget till laget. Under veckan har vi gett dem olika uppgifter de ska lösa inom en viss tid, sedan har de tillsammans fått resonera fram lösningar för att klara det. Genom att förstå vikten av att jobba i lag istället för självständigt blir de bättre förberedda inför mönstringen och i förlängningen värnpliktsutbildningen, avslutar kurschefen Johan Wahlgren.