H.M. Konungen besökte Mali 10 och Camp Nobel

Under sju intensiva torsdagstimmar besökte Hans Majestät Konungen det svenska FN-förbandet, baserat utanför Timbuktu i Mali.
– Jag har fått möta ett väl fungerande och professionellt förband, sa Kungen i sitt tal.

Kungen fick en grundlig genomgång av Mali 10 och dess verksamhet. Foto: Rickard Törnhjelm/Försvarsmakten
Det var under torsdagen som Hans Majestät Konungen besökte det svenska FN-förbandet. Foto: Hampus Hagstedt/Försvarsmakten
Besöket innehöll också praktiska moment. Foto: Rickard Törnhjelm/Försvarsmakten
Vid en bataljonsuppställning talade Hans Majestät Konungen till förbandet. Foto: Hampus Hagstedt/Försvarsmakten
På besök vid sjukhuset. Foto: Rickard Törnhjelm/Försvarsmakten

På torsdagsmorgonen landade H.M. Konungen på Timbuktus flygplats för vidare transport till Camp Nobel, där förbandet tog emot på flaggplan. Sedan följde ett späckat program där kungen, Sveriges ambassadör i Mali Diana Janse, Försvarsmaktens insatschef Jan Thörnqvist med flera fick en grundlig genomgång av Mali 10 och dess verksamhet. Bland annat förevisades sjukhuset, verkstaden och spaningskompaniets materiel. Vid en bataljonsuppställning talade sedan Hans Majestät Konungen till förbandet.

– Jag har länge sett fram emot möjligheten att besöka er här och ta del av det viktiga arbete ni gör för Sverige och Mali. Här har jag fått möta ett väl fungerande och professionellt förband, som i god anda utför sitt uppdrag i en på alla sätt utmanande miljö.

Tack till Mali 10:s nära och kära

Han betonade den krävande och komplexa uppgiften Mali 10 liksom våra tio företrädare stått inför, men lyfte fram det goda arbetet med att bygga och upprätthålla förtroende i Mali.

– Det förtroendet är avgörande för uppdragets framgång. Ni gör ett viktigt arbete som spelar stor roll för fred och säkerhet. Som alla sådana uppdrag är det också förenat med risker.

Hans Majestät Konungen riktade i sitt tal också en särskild tanke och ett tack till familjerna till de som ingår i Mali 10.

– Utan deras stöd skulle denna insats inte vara möjlig och jag kan bara hoppas att de förstår hur mycket er närvaro betyder här i Mali. Jag vill därför uttrycka min respekt för det arbete och de uppoffringar som görs.

”Var rädda om er och välkomna hem”

Slutligen nämnde Kungen att det nu inte är så lång tid kvar för Mali 10 och att Sverige och Försvarsmakten sedan ska ta över en annan uppgift i Gao.

– Det kommer med säkerhet leda till nya utmaningar för de kamrater som kommer efter er. Men lycka till under er sista tid i Mali, var rädda om er och välkomna hem till Sverige, sa Kungen som också besökte Mali 10:s NSE (National Support Element) samt svenska officerare och soldater som tjänstgör vid EUTM (European Union Training Mission) i Bamako.

Middag och tillfälle för Hans Majestät Konungen att prata med personalen ur Malistyrkan. Foto: Rickard Törnhjelm/Försvarsmakten
Middag och tillfälle för Hans Majestät konungen att prata med personalen ur Malistyrkan. Foto: Hampus Hagstedt/Försvarsmakten
Förevisning av materiel. Foto: Rickard Törnhjelm/Försvarsmakten
"Jag har länge sett fram emot möjligheten att besöka er här och ta del av det viktiga arbete ni gör för Sverige och Mali", sa Kungen under sitt besök. Foto: Rickard Törnhjelm/Försvarsmakten