Kungligt intresse för Aurora 17 på Gotland

Det blev många teknikfrågor och mycket utrymme för personliga samtal när kung Carl XVI Gustaf och prins Carl Philip besökte övning Aurora 17 på Gotland.

Kung Carl XVI Gustaf och prins Carl Philip besökte luftvärnets gruppering i Visby. Foto: Therese Fagerstedt/Försvarsmakten
Det finska kompaniet som övat anfallsstrid under morgonen fick en pratstund med kungen och prinsen. Foto: Therese Fagerstedt/Försvarsmakten

– Jag vill hinna träffa så många soldater som möjligt från de olika förbanden, sa kungen inför det planerade besöket. Och så blev det också.

Under dagen besökte de 18:e stridsgruppen som tillsammans med det finska kompaniet övat anfallsstrid under morgonen och tagit terräng norr om Visby. Och trots ihållande regn var humöret på topp hos både besökarna och soldaterna.

Kungen och prinsen fick även möjlighet att träffa soldater och se utrustning på luftvärnets gruppering i Visby. Och det blev tydligt att teknikintresset är stort hos de båda.

Vidare besökte de även Hemvärnet,  ledningsgruppen på Gotland, även kallat FLG samt 2:a amifibiebataljonen.

– Jag har fått träffa flera av mina tidigare befäl och kamrater idag, det kändes som att komma hem, svarade Prins Carl Philip på frågan om hur det kändes att få träffa amfibieregementets bidrag i övning.

Dagen rundades av med att möta media och nyfiken allmänhet.