Försvarsmakten intog Gärdet i Stockholm – publikrusning till Försvarsdagen

Intresset var stort när Försvarsmakten som en del av Aurora 17 under söndagen bjöd in allmänheten till en spännande dag på Gärdet i Stockholm. Redan en halvtimme innan startskottet gick började området fyllas med nyfikna besökare, och de 30 000 förpackningar, sammanlagt 10 ton med dricksvatten, som tagits fram dagen till ära tog slut i halvtid.

Många köade för att få titta närmare på Försvarsmaktens fordon, här Minna och Max på en Pansarterrängbil 360. Foto: Jonas Borg/Försvarsmakten
Johanna Brodin jobbar till vardags som förare av Pansarterrängbil 203 B på Luftvärnsregementet, LV 6, i Halmstad. Foto: Jonas Borg/Försvarsmakten
- Att visa upp vår verksamhet är en del av jobbet sa Karl Persson, skyttegruppchef på Södra skånska regementet, P 7. Foto: Jonas Borg/Försvarsmakten

De som var på plats fick bland mycket annat ta del av luftlandsättning med Helikopter 16 Black Hawk, Jas-överflygning, tal från ÖB Micael Bydén, en mängd uppvisningar och musik från fältartisterna.

– Det går inte att önska sig något bättre än det här! På utställningsområdet finns något för alla och det är fantastiskt roligt att se att det finns ett så stort intresse och ett så fint stöd för vår verksamhet från dem som är här i dag, sa ÖB Micael Bydén.

I publiken fanns både unga och gamla, stockholmare och de som rest långt för att vara med under dagen. Några besökare som inte bor så långt bort var Prins Carl Philip, prinsessan Sofia och deras son prins Alexander.

– Vi bor ju nästgårds och för oss blev det här en väldigt trevlig söndagspromenad sa prinsessan Sofia, som också passade på att byta några ord med ÖB.

ÖB Micael Bydén passade på att byta några ord med prins Carl Philip, prinsessan Sofia och prins Alexander som bor nästgårds och besökte Försvarsdagen på sin söndagspromenad. Foto: Jonas Borg/Försvarsmakten

Johanna Brodin jobbar till vardags som förare av Pansarterrängbil 203 B på Luftvärnsregementet, LV 6, i Halmstad. Hon har gjort halt i övningen Aurora 17 för att under en dag visa upp sin verksamhet, och redan under morgondagen är det dags att ge sig in i övningen igen.

– Det är jättekul och många har köat för att få komma nära pansarterrängbilen, att klättra och känna på den. Det är bra att vi är här och berättar om vad vi gör och visar att vi inte är farliga, sa hon.

På Södra skånska regementet P 7 jobbar Karl Persson som skyttegruppchef. Han och hans kollegor är på plats på Gärdet för att berätta om sitt jobb och delta i en stridsförevisning.

– Vi har visat hur vi tar terräng och nedkämpar en fiende. Det är en del av jobbet att berätta om vad vi gör. Syns vi inte så finns vi inte, säger han.

Om någon skulle bli sjuk under dagen så finns Försvarsmaktens egna sjukvårdare på plats.

– För oss är det här i första hand skarp verksamhet, vi är förberedda om det värsta händer. Samtidigt passar vi på att visa upp vad vi gör, sa Johanna Magnell, sjukvårdare på Ledningsregementet.

När dagen gick mot sitt slut hade runt 80 000 besökare tagit del av uppvisningarna på Gärdet. Men för många av de soldater som var på plats under dagen fortsätter övningen flera dagar till.

Några av alla dem som visade upp sin verksamhet var Svenska brukshundsklubben, deras ungdomsambassadörer, och deras hundar förstås. Foto: Jonas Borg/Försvarsmakten
Zeke, Viggo, Tor och Vidar var överens: helikoptrarna var roligast. Men de hade också hunnit se fallskärmshoppare, stridsvagnar och spännande uppvisningar. Foto: Jonas Borg/Försvarsmakten
- För oss är det här i första hand skarp verksamhet, vi är förberedda om det värsta händer. Samtidigt passar vi på att visa upp vad vi gör, sa Johanna Magnell, sjukvårdare på Ledningsregementet. Foto: Jonas Borg/Försvarsmakten