Trängregementet utbildar armén i Mali

Trängregementet har fått i uppdrag av högkvarteret att utbilda maliska befäl och soldater i Mali inom European Union Training Mission Mali, EUTM. Under våren har de första sex personerna som ska åka ner och utbilda i Mali, tränats för uppdraget.
– Huvuduppgiften för oss är att utbilda soldater på en utbildningsanläggning och det är vad vi har förberett oss inför, säger major Mikael Perez, kontingentschef.

Skjutbanan i Sverige. Foto: Viktoria Pappila/Försvarsmakten
Lokalbefolkningen säljer vatten och frukt på vägen mellan campen och skjutbanan. Foto: Mikael Perez/Försvarsmakten
En övergiven by utanför campen där soldaterna övar strid i bebyggelse. Foto: Mikael Perez/Försvarsmakten
Kontingentschef Mikael Perez. Foto: Viktoria Pappila/Försvarsmakten
Skjutbanan i Mali utanför campen. Foto: Mikael Perez/Försvarsmakten

För fem veckor sedan var det 43 grader i skuggan och det blir bara varmare, det fick Mikael Perez från Trängregementet uppleva när han var i Mali för att se hur det såg ut på plats och ta reda på vad uppgiften som de ska lösa innebär. Men trots värmen blev han positivt överraskad.

– Vi har goda möjligheter att bedriva utbildning. Det finns utbildningsmateriel och motiverad personal på plats för att ge malierna bästa möjliga utbildning. När jag var där såg jag också att vi övar rätt saker här hemma för att kunna lösa uppgiften på plats, säger Perez.

Det är sammanlagt 70 instruktörer som är i Mali och utbildar, varav fem instruktörer kommer från Sverige. Tillsammans med fältsjukhuset, skytteplutonerna och övrig stödpersonal är det cirka 400 personer inne på campen som är med och skapar förutsättningar för att kunna bedriva utbildning. Enligt Perez är det en utvecklad camp.

– Vi har bättre boendeförutsättningar än vad jag trodde. Det finns duschar och toaletter och vi kommer att bo i tillräckligt stora rum. Det finns två kiosker på campen och en bra matsal med maliska kockar som lagar fransk mat. Sedan får man duscha så länge man vill, det är första insatsen som jag varit med på som man får göra det. En annan positiv sak är att det är fler som skyddar oss än vad jag trodde, det är både belgiska och spanska skyttesoldater som löser bevakning och skyddet av oss när vi löser våra uppgifter. Det känns också tryggt att det tyska fältsjukhuset är större och har mer resurser än förväntat, säger han.

Väl förberedda

För att kunna åka på en sådan här insats måste man genomgå utbildning innan man åker. Från och med i år ansvarar Trängregementet för att genomföra utbildningen när det gäller sjukvårds-, fordons- och vapentjänst, AK 5 och pistol m/88, samt viss personaltjänst. Utbildningen sker både i Skövde och på Livgardet i Stockholm. Major Perez berättar att utbildningen är tvådelad, där ena delen fokuserar på att lära ut vad de ska utbilda och andra delen riktar in sig på de personer som ska åka ner. Det handlar om alltifrån hur de på ett effektivt sätt lär sig att bemöta olika människor och skapa relationer med dessa, till att lära sig att arbeta med tolk.

– Vi får räkna med att all utbildning tar dubbelt så lång tid att lära ut. Först ska man tänka på svenska i huvudet vad man vill få fram, sen säga det på engelska till en malisk tolk, som i sin tur ska ta in engelskan, bearbeta den och översätta till franska för den maliska soldaten. Det finns utrymme för missförstånd, säger Mikael.

Att skydda sig mot vägbomber och eldöverfall och genomgå en mindre överlevnadsutbildning ingår också.

– Vi utbildas alltid på att ta hand om oss själva ifall det värsta skulle inträffa, det vill säga väpnad strid. Det gör vi genom att repetera soldatkunskaper och på att bli effektiva tillsammans om vi skulle hamna i en stridssituation, säger han.

När det gäller Mali finns det stora skillnader från Sverige. Förutom vädret är kulturell förståelse för landet en stor del av utbildningen innan de åker.

– Ett exempel på skillnad är hur vi bedriver utbildning. I svenska Försvarsmakten kan alla läsa och skriva, det är inte lika självklart att alla soldater som vi ska utbilda kan det. Det gäller att ta det lugnt och vara tydlig och ha så lite tid i lektionssalen som möjligt och mycket praktik. Vad gäller värmen lär vi oss hur vi ska arbeta för att behålla stridsvärdet, bland annat genom att lyssna på kroppens signaler, anpassa klädsel, verksamhet och vätskenivån, säger Perez.

På plats i Mali kommer Mikael att jobba i en stab där han kommer att vara en av dem som koordinerar och ser till att träningsteamen har rätt resurser och rätt förutsättningar för att kunna bedriva utbildningen. Det är hans femte insats och den andra i Mali, förra insatsen var i FN-förbandet i Timbuktu för två år sedan.

– För min del är det här ett jobb som vilket annat. Det är en naturlig del i arbetet. De som har det svårast är min familj. Skillnaden är att när jag själv är iväg vet jag hela tiden vad som händer, det är 100 procent fokus på jobbet och jag får jobba hur mycket jag vill. För min fru som är hemma är det tomt bortsett från ett telefonsamtal om dagen om det finns möjlighet eller tid. Så en stor eloge till min fru som lånar ut mig till Försvarsmakten i ett halvår på andra sidan halvklotet, säger Mikael Perez.

Fakta
Det svenska bidraget till EUTM MALI (European Union Training Mission Mali) är en utbildningsinsats och syftet med uppdraget som Trängregementet fått är att rekrytera, bemanna, utbilda och vidmakthålla EUTM:s utbildningsinsats i Mali.