Totalförsvaret i fokus under Regementets dag

Med kamerorna i högsta beredskap, vällde förväntansfulla besökare in på Södra skånska regementet för att se och uppleva totalförsvaret. Vädret levererade precis sådan temperatur som vi kan vänta oss i mitten av maj.

På regementet kunde man finna representanter från många olika myndigheter Foto: Jan Bohman/Försvarsmakten
Många tog chansen att prova på hjärt-lungräddning på en docka. Foto: Jan Bohman/Försvarsmakten
Honnörsstyrka ur Hemvärnet Foto: Jan Bohman/Försvarsmakten
Regementschefen anlände i regementets tyngsta fordon, stridsvagn 122. Foto: Jan Bohman/Försvarsmakten
Glad familj på besök Foto: Jan Bohman/Försvarsmakten
Militärregion syd tillsammans med myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Foto: Jan Bohman/Försvarsmakten

Årets upplaga av Regementets dag lockade till sig närmare 10 000 besökare. Många kom för att se på stridsvagnar och åka pansarterrängbil i skogen, andra för att de har en eller flera familjemedlemmar som arbetar inom totalförsvaret. När klockan hade passerat några minuter över tio så hade redan större delen av parkeringarna fyllts upp. I vimlet av människor kunde man hitta olika stationer och förevisningar, allt från att prova att bära en fullpackad ryggsäck till att öva hjärt-lungräddning på en docka. Bredvid hjärt-och lungräddningsdockan står ambulanssjuksköterskan Fredrik Jönsson.

− Det bästa med den här dagen är alla människor jag träffar. Det känns bra att vara här som en del i totalförsvaret, vi är ju också en del av samhället säger Fredrik Jönsson, ambulanssjuksköterska.

Andra aktörer som fanns representerade på regementet var: Myndigheten för samhällskydd och beredskap (MSB), Räddningstjänsten, Polisen och Länsstyrelsen. Polis och ambulans var särskilt uppskattade av alla barn och ungdomar som fick möjlighet att tuta och sätta igång blåljusen.

Under dagen visade Länsstyrelsen upp exempel på deras rekommendation av vad man bör ha i hemmet för att kunna klara sig i 72 timmar utan stöd från myndigheterna. I paketet fanns förutom matvaror bland annat dunkar, flaskor, petflaskor och spritkök.

Att få alla komponenter av totalförsvaret att fungera tillsammans kräver ledning och med på Regementets dag fanns även Militärregion syds stab, som sköter stor del av samordningen mellan Försvarsmakten och andra myndigheter i totalförsvaret i södra Sverige.

− Det är en unik mix här idag. Både bland besökare och totalförsvaret. Det är kul att alla är så nyfikna och engagerade. Men vi får inte glömma varför vi är här. Varför vi har ett totalförsvar säger Peter Widen, samverkansofficer vid militärregion syd.

När kamerorna var fyllda, fystesterna genomförda, ärtsoppan uppäten och sista stridsförevisningen ekat ut drog sig besökarna tillbaka till sina bilar.

− Vi är väldigt nöjda med dagen då vi har kunnat visa upp en modern försvarsmakt och dagens totalförsvar. Detta kommer självklart fortsatt vara ett årligt event, avslutade Stefan Smedman, chef vid Södra skånska regementet och Militärregion syd.