Dykstation Torne hamn – svarar upp till förväntningarna

Försvarsmaktens vinterenhet byggde under föregående helg upp en dykstation på Torne träsk i Torne hamn i närheten av Björkliden i Kirunafjällen.
– För första gången har vi i Försvarsmaktens regi byggt upp en dykstation här uppe på Torne träsk. Vi har genomfört en prov- och försöksvecka med dykningar under is med Försvarsmaktens hjälmdyksystem, berättar löjtnant Dennis Bäckman från Försvarsmaktens vinterenhet.

Försvarsmaktens vinterenhet tillsammans med personal från Försvarsmaktens dykeri- och navalmedicinska centrum , DNC, i Karlskrona har genomfört en prov- och försöksvecka i Kirunafjällen med Försvarsmaktens hjälmdyksystem. Foto: Dennis Bäckman/Försvarsmakten
Försvarsmaktens vinterenhet tillsammans med personal från Försvarsmaktens dykeri- och navalmedicinska centrum , DNC, i Karlkrona har genomfört en prov- och försöksvecka i Kirunafjällen med Försvarsmaktens hjälmdyksystem. Här är en av dykarna på väg ner. Foto: Dennis Bäckman/Försvarsmakten
Försvarsmaktens vinterenhet tillsammans med personal från Försvarsmaktens dykeri- och navalmedicinska centrum , DNC, i Karlkrona har genomfört en prov- och försöksvecka i Kirunafjällen med Försvarsmaktens hjälmdyksystem. Foto: Dennis Bäckman/Försvarsmakten
Dykstation Torne hamn – svarade upp till förväntningarna. Foto: Dennis Bäckman/Försvarsmakten
Bild från uppbyggnaden av dykstationen då temperaturen låg på -26 grader. Foto: Dennis Bäckman/Försvarsmakten

Vinterenheten tillsammans med personal  från Försvarsmaktens dykeri- och navalmedicinska centrum , DNC, i Karlkrona, är de som hållit i prov- och försöksveckan. De som dykt under veckan är förutom personal  från just DNC i Karlkrona även dykare från Första ubåtsflottiljen och Kustbevakningen.

Djupt och kristallklart

– Jag har haft det här som en vision i flera år, berättar Dennis Bäckman och fortsätter:
Det känns fantastiskt att vi nu har fått testa att dyka med vårt hjälmsystem i riktigt extrema förhållanden och det har varit en riktigt, riktigt bra  vecka, allt har fungerat klockrent. Här uppe får vi allt vi önskar när det gäller extrema subarktiska förhållanden. Framförallt är det djupt, och så erbjuder Torne träsk kristallklar sikt. I närheten av vaken har vi haft ett djup på 12 meter men vi har dykt på ner till 25-30 meter, vattentemperaturen har legat runt nollgraderstrecket.

Mycket tid i vattnet

Att  sätta upp ett tält nere på isen var en förutsättning för att få ut så mycket som möjligt av veckan.
– Genom att ha ett tält har vi kunnat köra längre pass så att dykarna fått så mycket tid i vattnet som möjligt. I tältet som varit placerad över vaken har vi kunnat jobba någorlunda skyddat och där har vi haft dykenheten med videokameran och luftbanken, berättar Dennis.

– Tanken är nu att vi ska köra det här med ett par års mellanrum så att Försvarsmaktens hjälmdykare ska kunna öka sin kompetens att dyka i subarktisk miljö, avslutar en nöjd Dennis Bäckman.