Stöd när det behövs

25 personer från Hemvärnet i Skåne och Svenska blåstjärnan stödjer Jordbruksverket i saneringen av den gård utanför Helsingborg där fågelinfluensan slagit till.

Soldaterna hjälper varandra med de sista detaljerna. Foto: Jonas Jonmar/Försvarsmakten
Anders Lindgren, verkställande direktör, på gården, visar stallet där saneringen skall börja. Foto: Jonas Jonmar/Försvarsmakten
Leif Denneberg, jordbruksverkets generaldirektör, visas runt av Anders Lindgren. Foto: Jonas Jonmar/Försvarsmakten

Efter att Försvarsmakten beslutat att stödja Jordbruksverket i saneringsarbetet tog det inte lång tid förrän hemvärnssoldaterna var på plats. Efter en kort utbildning på jordbruksverkets skyddsutrustning och information om smittoläget var de redo att påbörja saneringsarbetet.

Ett enormt jobb

− Vi kommer att gå in i stallarna och plocka bort de döda hönsen, lägga dem i plastpåsar och sedan lägga dem i en container, säger Mats Larsson chef för hemvärnsstyrkan. Det handlar om 200,000 döda hönor vilket motsvarar cirka 340 ton. Ett enormt jobb berättar han.

Innan de går in i stallarna byter personalen om och sätter på sig heltäckande skyddsutrustning. För att inte smittan skall spridas vidare är gården indelad i zoner med snitslade banor.
− I början kändes det lite obehagligt att plocka ut hönorna men jag jobbade vidare, säger en av hemvärnssoldaterna.

− Det är inte första gången jag är med. Tidigare har jag hjälpt till då det har varit utbrott av mjältbrand, blåtunga och newcastle sjukan. Det känns bra att göra en insats, säger Marie Nilsson, Svenska blå stjärnan.

Ett pålitligt stöd

Leif Denneberg, generaldirektör på Jordbruksverket, besökte gården under söndagen för att få en uppfattning om läget. Han framförde sitt tack för det stöd som Hemvärnet och Svenska blå stjärnan gör.
− Vi har goda erfarenheter sedan tidigare, då vi arbetat med Hemvärnet. När vi begär stöd från Försvarsmakten vet vi att uppgiften blir löst. Det är mycket värdefullt, säger han.

Saneringsarbetet är planerat att fortsätta fram till söndag.