Stark sammanhållning på FMTS första repövning

FMTS första repetitionsutbildning med pliktsoldater pågår just nu. 44 soldater som fick sin värnpliktsutbildning som mekaniker och ledningssoldater 2006-2007 ryckte in förra veckan för att friska upp minnet.

Stark sammanhållning på repetitionsutbildningen. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten
Lika som bär. Mikael Josefsson och André Sundel gjorde lumpen samtidigt på Lv 6 och båda arbetar idag som elektriker. Nu möts de igen på repövning. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten
I värnet. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten
Kunskapen i hur en bår ska sättas ihop satt kvar. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten
Roger Lundqvist blickar framåt mot övning Aurora. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten
Målbildsförevisning av hur en teknisk pluton ska se ut. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten

Eftersom det är tio år sedan de fick sin utbildning ligger fokus på soldatfärdigheter. Den personliga utrustningen, sjukvårdtjänst och skytte är några av sakerna de fått repetera.

– Men väldigt mycket sitter i, säger Jörgen Sennow, ställföreträdande bataljonchef. Ak 5:an har uppdaterats men hur de hanterar vapnet och deras träffbilder gjorde mig nästan tårögd!

I repetitionsutbildningen ingår även några fältdygn som är förlagda till Ringenäs skjutfält. Där får de en målbildsförevisning av en teknisk pluton, och i ett stationssystem får de öva skarpskjutning, handgranatskastning och sjukvårdstjänst.

– Jag var först negativ till att bli inkallad med plikt, berättar Mikael Josefsson. Det är inte bara att åka iväg nio dagar när man har familj och jobb. Men nu när jag väl är här är det kul. Och innerst inne gillar jag soldatlivet och den starka sammanhållning som blir i gruppen.

Mikael Josefsson och André Sundel gjorde värnplikten samtidigt på Luftvärnsregementet. Båda arbetar idag som elektriker och nu ses de igen för första gången på tio år.
– Det var länge vi gjorde värnplikten och vi är i en annan del av livet nu än sist vi sågs, säger André Sundel. Ändå känns det konstigt nog som igår.

– Det är lite skillnad från när vi ryckte in i värnplikten och nu, fortsätter Mikael Josefsson. Vissa prylar är nya men framförallt tycker jag att det är en helt annan relation mellan befäl och soldater nu. Det är ett samspel istället, där vi alla arbetar mot samma mål.

Ser framåt

Utbildningens fokus ligger denna gång på soldatfärdigheter. Nästa år kommer de tillbaka igen. Då är förbandet i fokus och de kommer att få gå i befattning under försvarsmaktsövningen Aurora 17, den största övningen i Sverige på 20 år där över 19 000 kvinnor och män kommer delta.

Roger Lundqvist tycker att han snabbt kom in i soldatlivet igen. Värnplikten gjorde han som signalmekaniker på Ing 2. Han tycker det är skoj att komma tillbaka och få ett avbrott i vardagen som lageransvarig och ser redan fram emot nästa år.
– Aurora kommer bli kul! Det är en väldigt stor övning där även andra länder kommer vara med.