Norrlandsturnén gick i mål i Gällivare

Under lördagen 8 oktober fylldes Stora torget i Gällivare av närmare tusen nyfikna besökare. Det var Försvarsmaktens sista anhalt för året på förevisningsturnén i Norrland som startade i Östersund och fortsatte till Örnsköldsvik och nu avslutades i Gällivare. På torget fanns rekryteringspersonal från Norrbottens flygflottilj, soldater från Lapplandsjägarbataljonen, Arméns jägarbataljon och Norrbottens pansarbataljon tillsammans med representanter från Fjällräddningen och Räddningstjänsten.

Utsikt över förevisningen på Stora torget i Gällivare. Foto: Mattias Hellgren/Försvarsmakten
Förevisningen på Stora torget i Gällivare drog närmare tusen besökare fördelat under dagen. Foto: Mattias Hellgren/Försvarsmakten
Linus Granberg och Jonathan Paulusson passade på att anmäla sitt intresse för utbildning och tjänstgöring när Försvarsmakten var på besök i staden. Foto: Mattias Hellgren/Försvarsmakten
Joar Werndin, 19 år från Gällivare, funderar på att söka till grundutbildningen och vill gärna veta mer om hur man går tillväga för att bli jägarsoldat. Foto: Mattias Hellgren/Försvarsmakten
Några besökare fick sig en närmare titt från ovan över Stridsfordon 90. Foto: Mattias Hellgren/Försvarsmakten
Bandvagnsåkningen är alltid en populär aktivitet under förevisningarna. Foto: Mattias Hellgren/Försvarsmakten
Att åka bandvagn tycker många är roligt, stora som små. Foto: Mattias Hellgren/Försvarsmakten
"Det går ju bra att bära den en kortare stund i alla fall" skrattar Johan när han provade att bära den 55 kilo tunga jägarpackningen. Foto: Mattias Hellgren/Försvarsmakten
Besökarna tog del av information om utbildning och tjänstgöring inom Försvarsmakten. Foto: Mattias Hellgren/Försvarsmakten
Kö till Räddningstjänstens skylift. Det var många som passade på att se Gällivare med omnejd från ovan under dagen. Foto: Mattias Hellgren/Försvarsmakten
Christine och Eila passade på att titta närmare på materielförevisningen, här kikar de närmare på radiosändtagaren RA 180. Foto: Mattias Hellgren/Försvarsmakten
Oscar, 4 år, tyckte att Stridsfordon 90 utgjorde en utmärkt picknickplats. Foto: Mattias Hellgren/Försvarsmakten

Syftet med förevisningsturnén är att informera om Försvarsmaktens verksamhet i norra Sverige och visa vilka möjligheter som finns för utbildning och fortsatt karriär. Förutom materielförevisningen runt torget fanns det även möjlighet att provsitta Stridsfordon 90, åka bandvagn och se Gällivare från ovan. Arméns jägarbataljon utmanade besökare att bära deras 55 kilo tunga jägarpackning. Fjällräddningen hade slagit upp ett stort tält anpassat för det hårda fjällklimatet och visade upp sina vinterfordon, fyrhjulingar och snöskotrar. Kön till bandvagnsåkningen var lika lång som den till Räddningstjänstens skylift där de bjöd besökarna på en storslagen utsikt över Gällivare och dess omgivning.

Inga ursäkter

Rekryteringspersonal informerade om jobbmöjligheter inom Försvarsmakten och tog emot intresseanmälningar från de som är intresserade av att gå med i hemvärnet. Några som ville veta mer om utbildning och tjänstgöring var kompisarna Linus Granberg, 25 och Jonathan Paulusson, 30, födda och uppvuxna i Gällivare.
– Jag har ingen tidigare erfarenhet från Försvarsmakten, men är intresserad av att göra grundutbildningen, berättar Linus Granberg och fortsätter;
– Farsan har ju gjort lumpen och han tycker absolut att jag också ska göra det om jag får möjlighet. Tidigare har Linus som så många andra ungdomar på orten arbetat inom gruvverksamheten i Gällivare, men på grund av nedskärningar är han just nu, som han själv uttrycker det, mellan två jobb.
– Hade grundutbildningen varit kortare hade jag gjort den för länge sedan. Det som lockar mig mest med att söka till Försvarsmakten är möjligheten att kunna utveckla självdisciplin och få bättre självkänsla, sen har jag kompisar som jobbar inom Försvarsmakten som tycker att det är en fantastisk arbetsgivare, så det finns ju inga ursäkter att inte söka.

Det var Linus kompis Jonathan som föreslog att de skulle passa på att besöka Stora torget just idag. Jonathan gjorde sin värnplikt 2004 men är nu intresserad av att söka sig till Hemvärnet. Repetitionsövningarna lades vilande tillsammans med värnplikten 2010. Sedan 2014 har Försvarsmakten återigen möjlighet att kalla in värnpliktiga till repetitionsövningar, men det beslutet berör bara de som gjort värnplikten efter 2004 eller de som har en grundläggande militärutbildning för frivilliga och som varit krigsplacerade under de tio senaste åren. Så om man som Jonathan avslutat sin värnplikt 2004 eller tidigare så har man trillat ut ur systemet.
– Jag tycker det var trist när det inte blev någon repmånad, jag trivdes bra under värnplikten så nu har jag anmält intresse för att gå med i Hemvärnet, berättar Jonathan Paulusson.

Norrlandsturnén är över för i år men möjligheten att anmäla intresse för utbildning och tjänstgöring finns förstås alltid kvar, läs mer på Försvarsmakten Jobb & Karriär.