Medelpadsbataljonen tog kommandot i Härnösand

– Hemvärnet på frammarsch i Västernorrland

På fredagen fortsatte Medelpadsbataljonens krigsförbandsövning i centrala Härnösand. Bataljonens fyra kompanier kom fram till sina avlastningsplatser klockan nio på morgonen och satte direkt igång att ta terräng i sina tilldelade områden. Strax före lunch var det full fart på striderna inne i stadskärnan.
– Fantastisk roligt att få vara med om det här, att få öva i riktig stadsmiljö, här gäller det att hela tiden vara på tå, säger Jan-Erik Berglund, gruppchef på 163:e hemvärnsinsatskompaniet.

Medelpadsbataljonen övade strid i stadsmiljö och återtog kommandot av centrala Härnösand under fredagen den 2 september. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Medelpadsbataljonen övade strid i stadsmiljö och återtog kommandot av centrala Härnösand under fredagen den 2 september. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Medelpadsbataljonen övade strid i stadsmiljö och återtog kommandot av centrala Härnösand under fredagen den 2 september. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
”Fantastisk roligt att få vara med om det här” sa Jan-Erik Berglund, hemvärnsgruppchef i Medelpadsbataljonen. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
”Det är bra träning för soldaterna, och vad roligt att se vilket driv bataljonen har” sa övningsledaren och chefen för Västernorrlandsgruppen, kommendörkapten Ronald Forsberg. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Varje kompani hade instruktörer som noggrant följde hela striden genom Härnösand. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
En pluton landstiger efter att de transporterats in i insatsområdet med stridsbåt 90. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Jonna Kumpula, stridsjukvårdare på 163:e hemvärnsinsatskompaniet. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Några ur lokalbefolkningen som sökt sig ner till området bredvid simhallen får här information om vad som händer och möjlighet att ställa frågor till kapten Urban Fröberg, kompaniövningsledare informationsofficer under övningen. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Sakta men säkert tog soldaterna sig fram mot Härnösands centrum, hela tiden uppmärksamma och taggade. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Ett av insatskompanierna på väg mot nästa stridsuppgift. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten

Medelpadsbataljonens krigsförbandsövning startade på torsdagen i Ånge centralort och fortsatte på fredagen i Härnösand. På lördag är det dags för bataljonen att öva i centrala Sundsvall. Totalt är det närmare 350 soldater och officerare som deltar. Hela övningen har planerats och leds av Västernorrlandsgruppen med stöd av instruktörer ur övriga delar av I 19.
– Huvudsyftet är självklart att vi ska få öva i de miljöer och områden som vi ska kunna försvara i ett skarpt läge. Men vi får ju också möjligheten att visa upp oss och förhoppningsvis rekrytera fler till Hemvärnet i Västernorrland, berättar kommendörkapten Ronald Forsberg, övningsledare och chef för Västernorrlandsgruppen och fortsätter.

– Jag och chefen för Militärregion nord, överste Mikael Frisell, har följt övningen hela dagen och vi är väldigt nöjda med det vi har sett. Det är verkligen jätteroligt att se vilket driv det är i hela bataljonen. Dom är taggade till tusen och har fullt fokus på sina uppgifter hela tiden.

Strid i bebyggelse och information till allmänheten

Soldaterna har under dagen rört sig genom hela Härnösand och de stridsmoment som genomförts har skett på speciella platser där instruktörerna har haft kontroll på vad som händer. Under tiden har också allmänheten haft möjlighet att ställa frågor och få information om hur man utbildar i Försvarsmakten och så småningom blir till exempel hemvärnssoldat.
– Jag tycker fler ska engagera sig, vi behöver bli fler. Det är en härlig känsla att få vara med och göra nytta för samhället. Vi får ju vara med om så mycket, vi hjälper till och letar efter försvunna personer, vi är med vid skogsbränder eller andra kriser. Jag har varit med i Hemvärnet i 16 år och har inte ångrat mig en enda dag, säger Jan-Erik Berglund.

Viktigt att få göra något för samhället

Jonna Kumpala är stridssjukvårdare på 163:e hemvärnsinsatskompaniet och hon tycker också det är viktigt att få vara med och hjälpa till med något i samhället.
– Jag var med i Försvarsungdomarna när jag gick gymnasiet och kände att jag ville helt enkelt få en chans att göra mer nytta. Då bestämde jag mig för att göra grundläggande militärutbildning, GMU. Det gjorde jag 2011 här på Västernorrlandgruppen och har varit med i Hemvärnet sedan dess, säger Jonna Kumpula.