När övningen är slut fortsätter arbetet för Trängregementet

När en övning lider mot sitt slut brukar man inom det militära säga att övningen inte är helt slut förrän soldaten eller officeraren har kommit hem ordentligt till sin trygga vrå. För Trängregementet krävs det mer än så.

Farliga vätskor har lämnats in och det gäller att se till att det stämmer. Foto: Caroline Karlsson/Försvarsmakten
Ammunition lämnas in från förbanden och logistikkompaniet väger och räknar så att det stämmer med de listor som de fått. Foto: Caroline Karlsson/Försvarsmakten
Bataljonsstabens gruppering i Skogmo i Nordnorge. Det var i ett tälten på den här platsen som avvecklingsordern började. Foto: Caroline Karlsson/Försvarsmakten
En bild på logistikkompaniets grupperingsplats i Skogmo. Foto: Caroline Karlsson/Försvarsmakten

I ett av de vita tälten på grupperingsplatsen i Skogmo, i Nordnorge, har bataljonstaben stabsorientering. Klockan är 9.00 en tisdagsmorgon i början av mars. Vattniga ögon och hängande ögonlock försäkrar om att det inte finns ett pokeransikte i världen som kan dölja tröttheten i deras ansikten.

Syftet med mötet är att informera vad som hänt under natten. Men det är också på det här mötet som en grundläggande plan för avveckling av förbanden presenteras och som i ett senare skede ska föras vidare till Qvintus, det vill säga logistikkompaniet.

Febril aktivitet

Senare under eftermiddagen blåses övningen av och redan dagen efter utökas aktiviten på logistikkompaniets grupperingsplats. Det är hit som de andra förbanden i brigaden kommer för att lämna ammunition och farliga vätskor, som inte har förbrukats under övningen. Ett av förbanden är I 19 från Boden. Pontus Lindström är soldat trosskompaniet, 192:a mekaniserade bataljonen, på I 19.

− Vi har varit uppe halva natten och sorterat, räknat och packat om. Logistikbataljonen är ganska hård på att det ska vara rätt så det gäller att man gjort ett bra jobb. Men det går bra, avlastningen har gått fortare än vad jag trodde, säger han.

Stora lådor med ammunition flyttas från en lastbil till pallarna som står utspridda på marken. Vid sidan om lastbilen, som för med sig en stark lukt av diesel som lägger sig som en dimma över grupperingsplatsen, står några soldater och väger om det är rätt mängd ammunition i lådorna. Lite längre bort tar några andra soldater emot farliga vätskor.

− Plutonen har haft en mall på hur ammunitionshanteringen skulle gå till och den har vi tryckt ut under övningen till de andra förbanden. Den följdes ganska bra och det var en stor framgångsfaktor. Vi löste ut jobbet bra. Vi var på hugget och väl förberedda på hur vi skulle lösa det på bästa sätt. En annan viktig anledning till att det har gått så bra var att alla var så involverade, inte bara gruppen utan också stöttningen från andra plutonen, TOLO- plutonen. Förbanden kom iväg snabbare än vi trodde men sen tog det tid att lämna över till Försvarsmaktens logistik från Boden (FMLOG). Något vi tar med oss till nästa gång är bland annat att planera för en större yta för det tar mer plats än man kan tro. Det finns många saker som vi kan förbättra men i det stora hela gick det bra, säger Patrik Hedemalm, chef vid ammunitions- och hanteringsgrupp, försörjningspluton på logistikkompaniet.

Bredvid logistikkompaniet har FMLOG placerat sig. De tar emot och flyttar om materiel från logistikkompaniet. Logistikbataljonen, där logistikkompaniet ingår, hämtar all materiel från FMLOG som förbanden har beställt och kan tänkas behöva för övningen. Nu ska det som inte förbrukats lämnas tillbaka dit. Carolina Hampusson, jobbar på FMLOG i Umeå.

− Det flyter på bra. Några förband kommer med lite dåliga överlämningar men det fixar logistikbataljonen, det är bara att det tar lite längre tid. Men det är därför vi är här för att ge logistikbataljonen stöd. I vanliga fall räknar vi igenom det vi får men som du ser är det otroliga mängder. Det vi kommer att göra är att ta underlaget från logistikbataljonen och jämföra med det som lämnats ut och det vi nu fått tillbaka och förhoppningsvis stämmer det, säger hon.

Stor övning

Övningen Cold Response 16 är en av de största övningarna som Försvarsmakten deltagit i år. Den genomfördes i Nordnorge med 13 000 deltagare från olika länder, varav 2 500- 3 000 soldater och officerare är från Sverige. För trafik- och transportledningskompaniet på Trängregementet började övningen redan i januari i år med att transportera förband till övningen. Ungefär 350 fordon fraktades på båt, närmare ett hundratal fordon färdades i landsvägskonvoj och ett tiotal flyg gick från Norge till Sverige. Trafik- och transportledningskompaniet skötte alla landsvägstransporter, flygtransporter och båtlastningar under övningen.

Det är onsdag och en vecka har gått sedan övningen Cold Response 16 avslutades. I en hamn i Norge står Peter Norén, han är huvudansvarig för alla båttransporter.
− Det går väldigt bra, det märks att förbanden genomfört en båtlastning tidigare, säger han.

Peter Norén berättar att de inte varit med under hela övningstiden. En del har varit lediga medan övningen i Norge pågått.
− Vårt arbete är mest före och i slutet av övningen. De är ute och övar och vi ser till att de på ett säkert och kontrollerat sätt kommer hem ordentligt. Det känns bra att det är vi som har det ansvaret att alla kommer hem och att vi får lösa ut den uppgiften, säger han.

I och med att Trängregementets uppgifter är skarpa så ställs det höga krav på uthållighet. För deras del är övningen inte slut förrän alla förband i övningen har lämnat överbliven ammunition och fått sina fordon och sin materiel hemskickad antingen via sjö- och markvägen eller med flyg. Därefter när all materiel vårdats och Trängregementets soldater klivit innanför hemmets tröskel är övningen slut på riktigt.

− Det har gått bra, jag är mycket nöjd. Vi har ett berg av utmaningar att klara av men det är det övningar är till för, att testa sina erfarenheter och se vad man behöver förbättra, säger Markus Gannerud, bataljonchef vid första logistikbataljonen, Trängregementet.

För mer bilder och filmklipp från övningen besök:
www.facebook.com/trangregementet
www.instagram.com/trangregementet