På uppdrag i utmanande miljö

Rotorbladen snurrar på de två helikoptrarna. Snön yr och piloterna genomför en sista kontroll av systemen innan maskinerna smidigt lättar från marken och glider iväg över trädtopparna. Ljudet som nyss var så skarpt ebbar sakta ut mellan fjällen.

Helikopterpiloten Johan Eriksson framför en helikopter 14
Helikopterpiloten Johan Eriksson är nöjd med att få öva i nya områden. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Magnus Carlsson är flygstyrkechef under Cold Response
Magnus Carlsson är flygstyrkechef under övningen och leder planeringen av uppdragen som helikopterpersonalen ska lösa på order av brigadchefen. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
"Jag är oerhört stolt över att vi har lyckats skapa en helhet här under Cold Response, med så många delar som ingår i vår flygenhet, säger Per Olsson, chef för första helikoptersvadronen, hemmahörande i Luleå. Det är ovärderligt att öva tillsammans med andra på det här sättet." Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten

Vare sig det är i luften, på marken eller till sjöss är övning på nya platser ett mycket effektivt sätt att skärpa sina sinnen och vässa sina färdigheter. För helikopterenheten inom  den svenskledda brigaden under övningen Cold Response erbjuder de norska fjällen och närheten till havet en utmärkt övningsmiljö som prövar deras förmåga att stötta striden. I deras tillfäliga gruppering har det pågått en febril aktivitet för att förbereda för avfärd mot det uppdrag som brigadchefen gett order om. Att hämta jägarbataljonens personal bakom fiendens linjer.

I en av de två helikoptrarna som just flugit iväg över bergen sitter Johan Eriksson. Han har varit pilot i 25 år men är ödmjuk inför uppgiften varje gång han sätter sig bakom spakarna.

— Det här är en utmanade fjällmiljö att öva i vilket är bra för den personliga färdigheten, berättar Johan. Även om jag har flugit så länge så är jag ju inte fullärd, det blir man aldrig, och inom det här yrket måste man alltid vara öppen för nya erfarenheter.

Planering i detaljer

Är det klart eller molnigt? Hur starka vindar rör det sig om? Hur ser hotbilden ut? Hur löser man mat, vatten och samband? Frågorna är många och vrids och vänds av den rutinerade och erfarna flygstyrkan, som har som uppgift att planera uppdragen i detalj.

— När ett uppdrag kommer till oss måste vi göra en noggrann planering utifrån ett antal olika parametrar, berättar Magnus Carlsson som är flygstyrkechef. När vår stab har gjort en bearbetning av vad som ska göras och i vilken ordning, är det vi som ska se till att reda ut hur vi ska göra. Och hur vi ska göra om något går fel eller förändras längs vägen.

Innan helikoptern lyfter från marken har flygstyrkan gått igenom alla förutsättningar för ett lyckat uppdrag och bearbetat ett stort antal alternativa lösningar. Det gäller att tänka stort och ha alla detaljer klara innan det är dags att genomföra. Ett jobb som kräver erfarenhet och kunnande inom många områden. Och för Magnus Carlsson innebär det att han får arbeta både på marken och i luften.

—  Den här övningen har en väldigt hög ambition gällande luftrumssamordningen, vilket är väldigt roligt. Vi är på ny plats, med nya förutsättningar och det är nödvändigt för oss att få byta miljö, eftersom det utvecklar oss, säger Magnus.

Personalen som jobbar i flygstyrkan har en varierande bakgrund och kommer både från armén och flygvapnet.Tillsammans har de en omfattande erfarenhet som gör att de kan ta sig an sina uppgifter på ett omfattande sätt.

— Jag har ett fantastiskt bra jobb som innebär att jag fortfarande får flyga och jobba med modern teknik, samtidigt som jag har den här rollen som chef för flygstyrkan som kräver arbete på marken. Jag har fått göra så mycket olika saker genom hela min karriär vilket gör att jag inte tröttnar, avslutar Magnus.

Karta