Tuff vintermiljö ger bra träning

Bara några dagar efter julledigheten började verksamheten på Trängregementet köra igång. Fokus den här gången: tuff utbildning i tuff vintermiljö.
− Att genomföra de svårare övningarna och utbildningarna i subarktiskt klimat i snö och kyla är bra träning för oss, säger överste Patric Hjorth, chef för Trängregementet.

Soldat med skidor på väg ned i en isvak. Soldaten har säkerhetslina som en annan person i vit snödräkt håller spänd. Åskådare.
Isvaksbad med skidor. Foto: Arne Svanberg/Försvarsmakten
Soldat på väg ned i vak. Oranga ispikar på bröstet. Åskådare i vita snödräkter.
Gruppchefsskola med isvaksbad. Foto: Arne Svanberg/Försvarsmakten
Vy över ett fält eller sjö täckt av snö. Blå himmel och skog och berg i bakgrunden.
Ett vintrigt Älvdalen. Foto: Arne Svanberg/Försvarsmakten

Bland de första att bege sig till Älvdalen för vinterutbildning var officersprogrammet med försörjningsinriktning, som hade en fordons- och logistikmaterielutbildning i Trängslet.

Ytterligare några mil norrut i landet, närmare bestämt i Arvidsjaur, genomförde Försvarsmaktens logistik- och motorskola tester med bandvagn 410. Testerna bestod av bland annat byte av luftfilterskydd mot lössnö, nödvärmeprov och kajakskyddstest för skytt i taklucka.
− Testerna gjordes i -35 grader så vädret var perfekt, säger överstelöjtnant Fredrik Gustafsson, chef för Försvarsmaktens logistik- och motorskola.

Svårt att missa

På vägarna har den vanliga trafiken fått sällskap av militära fordon när förberedelserna inför den stora internationella övningen Cold response 16 kört igång. Det är trafik- och transportledningskompaniet som har börjat trafikleda och transportera förband till övningen som börjar om några veckor i Nordnorge.
- För oss är det överlägset den bästa övningen. Det finns ingen övning som vi transporterar så mycket förband i så svår miljö och terräng som den här övningen, säger kapten Mona Bäck, chef för trafik- och transportledningskompaniet.

Som försvarsmaktsgemensamt regemente ska Trängregementet kunna stödja flyg, marin och armé med logistik, oavsett var förbanden befinner sig.
- Den här typen av övningar i den här terrängen är ett bra komplement till våra andra övningar och ett måste för att vi ska kunna verka effektivt i hela landet, alla dagar på året, säger överste Patric Hjorth, chef Trängregementet.