Klart för vinterstrid

Övning Vintersol har inletts. Under fredagen var förberedelserna i full gång och mycket kretsade kring att upprätta samband mellan alla ingående enheter. Under dagen lyftes även eldledningsgrupper ur artilleribataljonen ut i övningsterrängen med helikopter.

"Det känns väldigt spännande, jag är inte nervös, bara förväntansfull" sa Simon Dicander strax innan helikoptern hämtade upp honom och hans kollegor i eldledningsgruppen. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Soldaterna är på plats i helikoptern och snöskotrarna tas som hängande last. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
”Det är alltid lite friktioner så här i början, det är nu vi ska se till att sambandet fungerar”, berättade Fredrik Westin, soldat vid sambandsplutonen från Ledningsregementet i Enköping. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Eldledningsgrupperna förbereder snöskotrar och annan utrustning. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
En av eldledningsgrupperna på väg i helikoptern. Foto: Viktoria Välilä/Försvarsmakten

Vintersol som pågår mellan 5 och 10 februari är den stora förberedelseövningen inför Cold Response som genomförs i Norge i början av mars 2016. Under Vintersol samtränas de svenska förbanden under Norrbottniska vinterförhållanden både på och utanför våra skjutfält och övningsområden. Fokus ligger på anfall- och fördröjningsstrid i vintermiljö. Målet är att öva brigadförmåga, brigadledningsförmåga, vinterförmåga och samverkan mellan förband.

1000 deltagare

Övningen har totalt cirka 1000 deltagare från åtta förband. Dessa är Norrbottens regemente, Skaraborgs regemente, Artilleriregementet, Göta ingenjörregemente, Ledningsregementet, Helikopterflottiljen, Markstridsskolan och Försvarsmaktens logistik.

Ledningsplatskompaniet med en underställd sambandspluton var på fredagen i full gång med att upprätta tredje brigadstabens ledningsplats.
– Det är alltid lite friktioner så det brukar bli en ganska hektiskt dag så här innan det anfallet startar i morgon, det är nu vi ska se till att sambandet fungerar, berättar Fredrik Westin, soldat vid sambandsplutonen från Ledningsregementet i Enköping.

Första vinterövningen för Simon

Under fredagen lyftes eldledningsgrupper ur artilleribataljonen ut i terrängen med helikopter. Simon Dicander är signalist i en av eldledningsgrupperna. Simon har arbetat på Artilleriregementet sedan i maj förra året. Vintersol är hans första vinterövning någonsin.
– Det känns väldigt spännande. Så fort man gör fel i vinterförhållanden blir det genast kallt och svårt, under Vintersol hoppas jag att kunna lära mig vinteröverlevnad bättre.

Den eldledningsgrupp på sensorkompaniet som Simon ingår i är nyligen sammansatt så övningen kommer att handla mycket om att lära känna varandra bättre och bli mer samspelta.
– Det är ett bra gäng, så jag tror det kommer bli jättebra, säger Simon Dicander.

Bra med ett genrep på hemmaplan

Övning Vintersol är vad man skulle kunna kalla det en generalrepetition inför vad som väntar om bara några veckor. Nämligen övningen Cold Response i Norge som startar i början av mars
– Det är väldigt roligt att få vara med på två så stora övningar som både Vintersol och Cold Response. Både för min egen och gruppens del är det nog bra att vi får en chans att öva på hemmaplan innan det är dags för Norge, avslutar Simon.

Vintersol 2016

Vinterövning i Norrbotten, 5-10 februari 2016.

Läs mer om övningen