Unikt tillfälle för stora delar av 91. Artilleribataljon

- första stora övningen någonsin

Med få timmars sömn i bagaget stod 91. Artilleribataljon eldberedda strax efter klockan tio på fredagsförmiddagen. Älvdalens skjutfält, en solig fredag och ett nytt äventyr stod inför dörren.
Idag började således den första delen av den sedan tidigare benämnda arméövningsperioden.
En period som inleds med en bataljonsövning där stora delar av bataljonen gör deras allra första stora övning. Någonsin.

Under fredagen startade den första delen ur arméövningsperioden då 91. Artilleribataljonens egna övning drog igång. Foto: Viktoria Välilä/Försvarsmakten
Förläggning på 911:e pjäskompaniet. Foto: Viktoria Välilä/Försvarsmakten
Reperationspluton på 910:e stab och trosskompaniet har under dagen fått rodda med en bandvagn där motorn kokat. Foto: Viktoria Välilä/Försvarsmakten
Fältlunch när den är som bäst, i strålande solsken. Foto: Viktoria Välilä/Försvarsmakten

Med start i Boden och slutdestination Älvdalen har 91. Artilleribataljon nu genomfört den drygt 90 mil långa fordonsmarschen. De första fordonen rullade ut från kaserngården i Boden klockan 07.45 under onsdagsmorgonen, detta för att ansluta till Älvdalen klockan 19.30 dagen därefter. En prestation bataljonschefen, överstelöjtnant Tommy Karlsson, är nöjd med.
— Det är en väldigt bra prestation, det känns mycket tillfredställande att vi som bataljon har löst uppgiften så bra.


Förväntningar och förhoppningar

Fokus under övningen kommer att ligga på att stärka rutinerna i bataljonen, men även att bli en mer sammansvetsad enhet. Mycket med tanke på att flera soldater ur 91. Artilleribataljon gör deras första stora övning då dessa individer gått direkt från deras respektive befattningsutbildning, in i denna tredelade arméövningsperiod. 
— Efter ett långt uppehåll efter sommarledigheten och då också en längre övning så är det nu äntligen dags. Vi valde att ha en bataljonsövning precis förre övning Joint Fires och Arméövning 15 och får därför chansen att trimma rutinerna lite extra inför vad som kommas skall, två övningar där vi ska verka tillsammans med andra förband, sa överstelöjtnant Tommy Karlsson och fortsätter på ämnet rutiner:
— En viktig del under denna bataljonsövningen är helt klart att utveckla och inarbeta bataljonens olika rutiner.


Skjutningar, interna utbildningsmoment och grundläggande kunskap

Fredagen innebar uppstart med diverse åtgärder. Detta samtidigt som bataljonen fått order om att vara eldberedda från 10.00. Dagen fortsatte därför med skjutningar, både från GRK, granatkastare och även artillerisystemet Archer. När solen hade lagt sig på Älvdalens skjutfält avslutades skjutningarna som får sammanfattas som lyckade. Förutom skjutningar har det även bedrivits en hel del interna utbildningsmoment. Sjukvårdsgruppen har övat varandra inom gruppen, reperationspluton har, däremot inte övat, men haft hand om skarpa moment då en bandvagn fått problem med motorn. Bataljonsövningens två kommande dygn kommer att fortsätta i samma anda. Med fokus på skjutningar, rutiner och att sammansvetsa bataljonen.