En dag på kontoret

Förra veckan genomfördes förbandsövning vid totalförsvarets skyddscentrum (SkyddC) i Umeå. I måndags höll FOI föreläsningar för personalen. Nu var det tisdag och dags för garnisonsmästerskap i orientering. Det blir sällan enformigt i Försvarsmakten.

Veteranen Torbjörn Lundkvist är inte bara känd för orienteringslöpning. Han är också en riktigt duktig skidåkare. Han följs tätt i hälarna av kadetten Gustav Friedrich. Foto: Wilhelm Guldbrand/Försvarsmakten
Försommargrönskan skimrade i solskenet denna förmiddag. Här kommer kadetten Kristoffer Metzkes i full fart ut mot upploppet. Foto: Wilhelm Guldbrand/Försvarsmakten
Marita Wikner på utgång från en kontroll. Hon orienterar också på fritiden. Foto: Wilhelm Guldbrand/Försvarsmakten
En stilstudie i kontrollplockning. Rickard Eriksson stannade inte många sekunder vid denna kontroll. Foto: Wilhelm Guldbrand/Försvarsmakten
Alexander Glans stämplar som nummer två i klungan. Stundvis ”tovade det ihop sig” en smula kring denna kontroll. Foto: Wilhelm Guldbrand/Försvarsmakten
Segraren i garnisonsmästerskapets herrklass, Martin Remberg, kommer in mot upploppet. Foto: Wilhelm Guldbrand/Försvarsmakten
Tävlingens arrangörer. Till vänster tävlingsledaren Mats Wikberg. Lennart Karlsson från Umeå orienteringsklubb lade banor som uppskattades av deltagarna. Foto: Wilhelm Guldbrand/Försvarsmakten

Tävlingen hölls omedelbart öster om Holmsund cirka en och en halv mil utanför Umeå. På tävlingscentrum fanns en stor del av garnisonens personal. Naturtypen i området är typisk för Västerbottens kustland. Småkulligt, stigrikt och med en mäktig skog som allt som oftast har rikligt med bärris som undervegetation. Dagen till ära bjöd vädret på sin vackraste sida. Vind för att hålla bort myggorna och växlande molnighet som gjorde att försommarens grönska växlade i lyster likt solbelyst jade. Emellanåt lyste skogens blommor som små vita stjärnor i bärriset. Dagen var en härlig upplevelse efter maj månads prövotid.

– Banorna var lätta och snabba som medeldistans med 14 kontroller som medgav många vägval, sade banläggaren Lennart Karlsson från Umeå orienteringsklubb. För mig var det överraskande att både herrarna och damerna sprang så bra. Kul!

Korsande vägval

Tre banor var förberedda väster om Västerlångsslädan från söder mot norr och tillbaka. Tätt mellan kontrollerna där vägvalen korsade konkurrenternas framfart för att möjligtvis åstadkomma lite trängsel i skogen. Det gällde att göra sitt eget lopp utan att påverkas av andra löpare. Något som ofta har lett till att en och annan orienterare tappat bort sig rejält under tävling. Den utomstående betraktaren fick lätt intrycket att banorna denna dag gynnade den löpstarke diciplinorienteraren. Egenskaper som båda behövs i Försvarsmaktens orienteringssituationer.

– Det var en trevlig bana i ett friluftsområde med många stigar, sade Marita Wikner som även privat springer orientering. Trots en förhållandevis lätt bana kunde man ändå välja fel stig. Det var bra väder och ett naturskönt område utmed vattnet.

Flitigt deltagande

Mästerskapet detta år innehöll sex tävlingsklasser och en motionsklass. Sammanlagt 57 startande fyllde under ett par timmar det relativt begränsade området. Det betyder att de allra flesta av de anställda vid SkyddC deltog i tävlingen.

Allra snabbast på den långa banan var Per Stenberg som är en före detta elitorienterare. Han deltog utom tävlan då han inte jobbar i Försvarsmakten. I garnisonsmästerskapet segrade Martin Remberg och Maja Vågberg från SkyddC. Marginalerna till tvåorna var inte särskilt stora men det räcker med att vara bäst.

– Det var tungt mot slutet och konstigt vore det ju annars, sade Martin efter målgång. Uppenbarligen gick det ju bra och kul var det. Det var ett vackert område att springa i.
– Kul med kontroller som var lättillgängliga och där man kunde välja flera vägar fram, sammanfattade Maja.

Propagandatävling

Bra väder i kombination med vacker natur och en avvägd svårighetsgrad på banorna gjorde denna dag till en riktig propagandadag för orientering. Vid målet dröjde sig en skara av de tävlande och hörde sig för med banläggaren om träningar som kommer med Umeå orienteringsklubb. Kanhända blir det mer orientering för några av deltagarna som denna dag fått orientering i blodet. Det får framtiden utvisa.

– Det gick riktigt bra idag, konstaterade Mats Wikberg som var tävlingsledare för dagen. Mycket tack vare Umeå orienteringsklubb som har hjälpt oss med proffsiga banor och proffsigt genomförande av dagens tävling. Det blir ändå på en högre nivå när man kan få hjälp med detta av de som arrangerar tävlingar ofta och har rutinerna inne. Nu ser vi fram emot Jaberget By Night som kommer att genomföras i det kommande höstmörkret.