Noggrant och metodiskt

Minröjningsoperationen Open Spirit, utanför den estniska kusten, har nu pågått i drygt fyra dygn. De 15 minröjningsfartygen och sju dykgrupperna söker intensivt efter minor och ammunition, främst från de båda världskrigen. I skrivande stund har 25 minor hittats av styrkan, varav nio är oskadliggjorda. HMS Kullen är ett av två svenska fartyg som deltar. Dessutom deltar en EOD-grupp med dykare.

HMS Kullen är ett minröjningsfartyg av Kosterklass.
HMS Kullen är ett minröjningsfartyg av Kosterklass.
HMS Kullen är ett minröjningsfartyg av Kosterklass. Foto: Marcus Åhlén/Försvarsmakten
Sean och Charlie från Australiensiska marinen är med ombord för att få erfarenheter från svenska minröjningsfartyg.
Sean och Charlie från Australiensiska marinen är med ombord för att få erfarenheter från svenska minröjningsfartyg. Foto: HMS Kullen/Försvarsmakten

 Väderförutsättningarna för fartygen har hittills varit perfekta, solsken och alldeles vindstilla. Det underlättar när fartygen ska sjösätta sina undervattensfarkoster för att titta närmare på ett intressant objekt på botten.

Metodiskt och noggrant

Hela området är uppdelat i olika rutor med en storlek på två gånger två kilometer. På så sätt kan man söka metodiskt och bocka av de rutor som genomsökts. Rutor som ligger där exempelvis fiske förekommer är högre prioriterade och söks igenom först. HMS Kullen söker i Irbensundet där det historiskt fällts många minor. Fartygschefen på HMS Kullen heter Jan-Erik Szabo:

- Vi håller just nu på med att söka i vår tredje ruta. Två är redan klara och med det här vädret går det ganska fort.

Än så länge har inte HMS Kullen hittat några minor. En massa sten, ett tidigare okänt skeppsvrak och ett störtat flygplan, bedömt från andra världskriget är resultatet hittills. Det gör dock inte Kullens arbete mindre värdefullt.

- Naturligtvis vill vi i besättningen hitta minor och oskadliggöra dem. Att öva mot skarpa minor, om än gamla, gör att man skärper till sig extra och är ovärderlig övning. Men det är minst lika viktigt att kunna lämna ifrån sig information om att ett område är fritt från minor.       

Värdefulla erfarenheter

Att under nästan tio dygn söka efter minor ger bra träning. Många timmar framför sonaren och åtskilliga sjösättningar av undervattensfarkosten gör besättningen ännu mer erfaren och skickligare.

Ombord finns två australiensiska officerare som är ombord för att se hur svenska minröjningsfartyg arbetar, och också dela med sig av sina erfarenheter från andra sidan jorden.

- I nordiska vatten är kylan och mörkret två av riskfaktorerna man behöver tänka på när man exempelvis använder röjdykare. I Australiensiska vatten är faran för hajar och andra farliga djur högst påtagligt. Det problemet har ju inte vi, skrattar Jan-Erik.

Svenska officerare kommer på motsvarande sätt att få möjlighet att besöka Australiensiska marinen senare.

Minröjningsoperationen fortsätter över helgen. Säkerligen kommer fler minor att hittas och oskadliggöras, det fälldes närmare 75 000 stycken under de båda världskrigen i Östersjön och västerhavet. Operationen avslutas den 29 maj. Östersjön har då blivit ett säkrare hav.