Trängregementet samövar med EU-länder i unik övning

Om några veckor deltar Trängregementet med logistikbataljonen i arméns största övning Joint Action 14 (JA 14). Joint Action 14 är slutövningen för Nordic Battlegroup 15, där alla nationer deltar och övar tillsammans för första gången.
- Här ökar vi vår förmåga att genomföra svåra insatser tillsammans med andra, säger Lennart Thomsen, chef Trängregementet.

En man kör en truck och en annan lastar på trucken med material.
Packning och lastning inför övningen. Foto: Caroline Karlsson/Försvarsmakten

Först på plats

Redan den här veckan är Trängregementet med logistikbataljonen på plats i Hagshult för att få allt att fungera rent logistiskt för de 2400 deltagarna, innan den stora övningen kan genomföras. Fanjunkare Niklas Österlund, ställföreträdande plutonchef för försörjningsplutonen åkte ner i början av veckan.

- Det går bra. Vi bygger arbetsplatserna och funktionerna så de ska fungera när övningen börjar, säger fanjunkare Niklas Österlund.

Logistikbataljonen ska sätta upp en Forward Operating Base (FOB), som är en främre bas som stöd till de andra förbanden i en internationell insats. Här ansvarar bataljonen för uppgifter avseende skydd, bevakning och att alla har någonstans att äta och sova. Logistikbataljonen har också som uppgift att understödja övriga förband i stridsgruppen med förnödenheter som exempelvis livsmedel, drivmedel och ammunition samt sjukvård och transportkoordinering. Framförallt bidrar bataljonen på så sätt att alla andra enheter kan lösa sina uppgifter genom att ge dem de rätta logistiska förutsättningarna.

- För oss är JA 14 en gigantisk logistikövning, där logistikbataljonen prövar och övar sina förmågor, säger Lennart Thomsen, chef Trängregementet.

Skarpt läge

Veckan innan har gått till att packa och lasta allt material som ska med. Bland annat har man transporterat fordon med 400 lastytor och 120 containrar.

- Det är otroligt mycket att hålla reda på. Vilka saker som ska fraktas tillsammans och att det blir i rätt ordning. Om det skulle bli ett misstag här är det bara två timmar hem till Skövde igen för att hämta sakerna. Värre är det om det efter nyår blir skarpt läge och vi ska till exempelvis till Afrika, då är det svårare att åka tillbaka och hämta det man glömt, fanjunkare Niklas Österlund, ställföreträdande plutonchef för försörjningsplutonen.