Starka band

I helgen kom runt 50 norrmän med materiel från Brigade Nord i Bardufoss i Norge till Trängregementet.
- När vi kommer hit är allt klart. Folk ler och övar. Det känns fint, säger major Steinar Holen, assistent G4 i Brigarde Nord.

Kapten Ole-Petter Anfinsen i samtal med Trängregementets Armin Beslic. Foto: Caroline Karlsson/Försvarsmakten

Trängregementet är värdförband för Norge, vilket innebär att förbandet bland annat ser till att gästerna har någonstans att sova och att de får mat i matsalen.

− Det är bra att komma hit. Stödet är bra. Vår materiel får stå under tak och så får vi transportstöd till och från övningen av Movcon, (transportavdelningen, red anm), säger major Steinar Holen.

Eskortplutonen i Brigade Nord är en del av logistikbataljonen i Nordic Battlegroup 15. Den här veckan övar hela bataljonen genom att förbereda så att all logistik finns på plats innan den stora övningen Joint Action 14 som genomförs längre fram i höst.

Premiär

Det är första gången eskortplutonen i Brigade Nord är här och övar. Men Trängregementets relation till norska förband går längre bak i tiden. Logistik- och motorskolan på Trängregementet har ett långt förflutet samarbete med logistikskolan i den norska försvarsmakten. Första logistikbataljon har även de övat i Norge tidigare på övningen Cold Response både 2012 och 2014. Där var kapten Ole-Petter Anfinsen med som samverkansofficer mellan Norge och Sverige. Kapten Anfinsen var också här i våras på en bataljonskurs som Logistik- och motorskolan hade där både norrmän och svenskar deltog. För kapten Anfinsen var kursen i våras en förberedelse inför att jobba som stabsofficer i logistikbataljonen i Nordic Battlegroup 15.

− Det känns tryggt att komma tillbaka hit eftersom jag känner många personer sedan tidigare. Jag försöker komma hit så ofta jag kan. De har tagit emot mig på ett väldigt bra sätt. De har ett mycket bra arbetsklimat här på bataljonen, säger kapten Ole-Petter Anfinsen.