163 kilometer på fyra dagar

Förberedelser har varit många. Om mindre än en vecka åker delar av Artilleriregementet, A 9, till Holland för att genomföra den populära Nijmegenmarschen. På fyra dagar ska 163 kilometer avverkas, en marsch som kräver sina förberedelser.
— Det gäller att vara ute i god tid och öva så mycket man kan. Helst ska man gå i grupp för att hjälpa varandra att identifiera och förebygga problem, som skavsår, var det skaver och hur man bäst förebygger problem under marsch, sa marschgruppchefen Fredrik Rikse.

Från en tidigare genomförd marsch. På bilden är deltagarna inne på sitt avslutande dygn, med bara fem kilometer kvar till mål. Foto: Fredrik Rikse/Försvarsmakten

Lördagen den 12 juli åker delar av A 9 ner till Holland och Nijmegen. Laget beräknas vara framme under söndagen där förberedelserna påbörjas. Tidigt på tisdagsmorgonen börjar den 163 kilometer långa marschen. En marsch där det främsta målet är att alla ska ta sig i mål och vara så hela som möjligt vid passering av mållinjen. Vid ett flertal tillfällen har gruppen samlas på Artilleriregementet i Boden för att föröva inför den tuffa utmaningen som väntar.

Under ett träningspass marscherade laget uppemot tre mil under en dag. Lägg därtill övning på hur man på bästa sätt förbereder sig när det gäller skador och liknande. Fötterna sattes i varmt vatten, plåster klistrades på och väskorna fylldes med vatten. Gruppen som träffades och förövade bland annat bara för några veckor sen, är en grupp med blandad erfarenhet när det gäller att gå långt. Samtliga har däremot övat på egen hand, exklusive de tre tillfällena då man tillsammans har haft gemensamma marschträningar.

För marschgruppchefen Fredrik Rike är det tredje gången som marschen genomförs. För Fredrik Rikse finns en solklar anledning till varför han för tredje året väljer att marschera den långa vägen.
— Det är av den enkla anledningen att det är så fantastiskt roligt. Jag tror och hoppas att det kommer gå lika bra i år som förra året, att hela laget kommer i mål.

På egen fri vilja

De som trodde att dessa artillerister genomför marschen på arbetstid bör tänka om. Resan är något de tävlande själva har valt, något som Fredrik Rikse, marschgruppchef, anser vara till stor fördel för deras egen skull.
— Utanför arbetstid får vi planera och genomföra marschen så som vi själva vill.  Detta utan de krav som normalt kan ställas på en under arbetstid. Det är därmed inte sagt att vi kan göra vad som helst för det. Oavsett om det sker på arbetstid eller fritid så representerar vi A 9, Försvarsmakten och Sverige.
Hur det kommer att gå för A 9 och de drygt 45 tusen andra tävlanden som kommer att göra ett försök till att marschera de 163 kilometerna, det återstår att se. Men att laget från Artilleriregementet är laddade till tusen, det råder det ingen tvekan om.
— Det absolut roligaste med resan kommer vara de sista fem kilometrarna in i mål. Då går man genom centrala Nijmegen och där är det en fest utan dess like. Känslan när man går där kan man inte förklara utan måste upplevas, avslutade Fredrik Rikse.