På turné i Norrland

Försvarsmakten genomför under två veckor i maj en förevisningsturné på fyra orter i Norrland; Östersund, Härnösand, Kiruna och Luleå. Onsdagen den 14 maj var det Kiruna som stod på tur.
– Ett bra tillfälle för oss att visa och berätta för allmänheten var vi finns och vad vi kan, säger löjtnant Stefan Sahlin, Lapplandsjägargruppen, platsansvarig för arrangemanget i Kiruna.

Elin Josefsson i samtal med Urban Nielsen, Lapplandsjägarbataljonen och Ulla Britt Kankaanranta, rekryteringskoordinator vid Artilleriregementet. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Artilleriregementet visade upp Archern. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Stridsfordon 90 och stridsvagn 122 lockar alltid besökare. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Jägarbataljonens utställning. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Lapplandsjägargruppens Stefan Sahlin till höger i samtal Per Renberg, förare på tungtransportkompaniet. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
En av de allra yngsta besökarna gör ett försök på jägartestet. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Elin Josefsson fyller i sina uppgifter för att gå med i Hemvärnets ungdomsverksamhet. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten

Syftet med turnén är att informera om verksamheten i norra Sverige och visa vilka möjligheter som finns för utbildning och fortsatt karriär i Försvarsmakten. De som besöker förevisningen på de olika orterna får chansen att träffa personal från Artilleriregementet och I 19: s olika enheter; pansarbataljonen, jägarbataljonen och hemvärnsförbanden. Besökarna kan också titta närmare på artilleripjäsen Archer, stridsvagn 122, stridsfordon 90, dragbilar, bandvagnar, snöskotrar, vapen och mycket annat. På plats fanns även personal som informerade om ungdomsverksamheten i Hemvärnet.

"Jag ska bli pilot"

En av de som stannade till utanför Folkets hus i centrala Kiruna var Elin Josefsson, 19-årig Kirunatjej som onekligen har siktet högt inställt.
– Jag ska bli pilot, det bestämde jag redan när jag var tre år. Och jag har varit intresserad av Försvaret sedan jag var 10 år, säger Elin och fortsätter:
– Jag har ett år kvar i skolan, jag går rymdgymnasiet här i Kiruna, sedan ska jag söka GMU och målet är sedan att utbilda mig till pilot i Försvaret. Jag håller redan nu på att ta civilt flygcertifikat i Luleå.

Under besöket fyllde Elin i sina uppgifter för att gå med i hemvärnets ungdomsverksamhet i Lapplandsjägarbataljonen.
– Jag ska faktiskt vara med på bataljonens övning redan nästa helg, jag tror det kommer att bli jätteroligt, säger hon.

"Vi lär oss hela tiden"

Idén till en förevisningsturné kommer från Magnus Förare, officer på pansarbataljonen i Boden. Tanken var komma ut på flera orter för att berätta mer om Försvarets verksamhet i Norrland och då framförallt för gymnasieungdomar. Planeringsarbetet startades av I 19:s arbetsgrupp för personalförsörjning, sedan bjöds övriga förband in att delta. Planeringsarbetet har sedan fortsatt i regementsstaben och på de utbildningsgrupper för Hemvärn på de orter som skulle besökas.
– Vi har ju lokalkännedomen och har haft möjlighet att jobba med marknadsföringen på orten inför arrangemanget. Vi har jobbat på bredden för att få ut det här till allmänheten, affischering, information på skolor, annonsering med mera, berättar Stefan Sahlin och fortsätter:
– Nu när jag står här och ser hur det blev får jag nya idéer om hur man kan locka fler besökare. Nästa gång kanske det ska ske en lördag när fler är lediga, man kanske ska ha med ett uppträdande av något slag och vi kanske kan bjuda på något att äta eller fika. Vi lär oss hela tiden och tar med oss erfarenheter ju fler arrangemang av den här typen vi genomför, avslutar Stefan Sahlin.

Turnén avslutas fredagen den 16 maj utanför Coop Arena i Luleå, där deltar även personal från Norrbottens flygflottilj, F 21. Och det finns planer på att besöka fler orter senare under året, bland annat Umeå och Haparanda.