Soldatprovet

07.55 onsdag morgon står ett hundratal soldater uppställda i perfekta rader. Solen lyser med sin frånvaro och strilande mjukt regn kommer ner från himlen. Med stridsutrustning, skyddsväst, vapen och ryggsäck är soldaterna redo. Soldatprovet kan börja.

Soldaterna marscherade gruppvis till Lövsjötorp. Foto: Joakim Klang/Försvarsmakten
I väntan på att få påbörja de olika stationerna fick soldaterna vänta i skogen. Foto: Joakim Klang/Försvarsmakten
Vissa hade mer roligt än andra. Foto: Joakim Klang/Försvarsmakten
Öva skjutning var en av stationerna. Foto: Joakim Klang/Försvarsmakten
Det var många moment under skjutövningen. Foto: Caroline Karlsson/Försvarsmakten
Foto: Caroline Karlsson/Försvarsmakten
Flytta en lastbil var en del av provet. Foto: Joakim Klang/Försvarsmakten
Efter flytt av lastbil var det dags för armhävningar. Foto: Caroline Karlsson/Försvarsmakten
Sjuksvårdsstationen var tuff. Foto: Joakim Klang/Försvarsmakten
Vid sjukvårdsstationen innebar bland annat att sätta ihop och ta isär en bår. Foto: Caroline Karlsson/Försvarsmakten

Med full utrustning börjar soldaterna marschera gruppvis med sex till sju soldater i varje grupp. Målet är Lövsjötorp och endast order från gruppcheferna får höras.

- Meningen är att gruppcheferna ska få öva vad de lärt sig under sin egen utbildning, säger major och övningsledare, Ola Ottosson,

Efter fem kilometers marsch får soldaterna visa vad de går för vid de olika stationerna som är iordninggjorda på Lövsjötorp. Det är fyra stationer som består av en skjutstation, en sjukvårdsstation, en fysstation och avståndsbedömning. Jimmy Nilsson är en av soldaterna som gör provet. Han gjorde värnplikten 2009 och har varit anställd på Trängregementet sedan 2010. Förra året åkte han till Afghanistan och han ser att mycket av övningen har man nytta av när man åker på mission.

- Det går att referera allt vi gör idag till skarp verklighet. I allra högsta grad skjutningen och sjukvårdsövningen. Då menar jag inte bara att kunna det, utan även ha insikt i hur det är kunna hantera vapen och skjuta och bära en person som är skadad. Men även marschen är viktig, jag tycker vi borde marschera mer i vardagen, säger han.

 

Testa sina färdigheter

Soldatprovet görs årligen på Trängregementet men i år är det första gången regementet valt att blanda soldater från både första och andra logistikbataljonen. Det är också en blandning i erfarenhet hos soldaterna, några har varit i Afghanistan, en del har just avslutat befattningsutbildningen och andra har jobbat några år på regementet. Jakob Hallberg avslutar sin befattningsutbildning nästa vecka och soldatprovet är den sista övningen i utbildningen.

- Det känns bra, det har varit roligt. Det är sådant här man har nytta av senare, som exempelvis avståndsbedömning. Vi soldater kommer närmare varandra också. Jag har aldrig umgåtts med någon från lednings- eller försörjningsplutonen innan, så det är roligt, säger han.

Syftet med soldatprovet är att pröva uthållighet och allmänna soldatkunskaper under minst åtta timmar.

- Övningen är jätteviktig för dem. Det är en ansträngning samtidigt som det är en utmaning och ett sätt att pröva sina soldatfärdigheter under fysisk ansträngning och samtidigt kunna bibehålla stridsvärdet, det vill säga de ska inte vara trötta när de kommer tillbaka efter övningen eller vilja sluta efter att ha gått en mil, säger major och övningsledaren Ola Ottosson.

Att soldaterna klarar att marschera långt fick de bevisa på eftermiddagen när det var dags att marschera tillbaka till regementet. Men den här gången var det inte en fem kilometers promenad. Nu var det drygt två och en halv mil som skulle vandras.

Belöning

På kvällen var det prisutdelning. Då fick soldaterna det välförtjänta soldatmärket som ett bevis på att de klarat soldatprovet.