Svenskarna som utbildar framtidens officerare i Somalia

Somalia är ett av världens fattigaste och farligaste länder och har nästan två decennier av inbördeskrig och terror. Med stöd av EU:s utbildningsinsats byggs nu landet upp och en naturlig del är att skapa fred och säkerhet och att införa demokratiska processer. Här finns sju svenska officerare som tjänstgör både i Mogadishu och i Nairobi.

Somalia
Somalia
Stridsutbildning med somaliska kadetter. Foto: Försvarsmakten
Somalia
Svensk instruktör med hjälp av tolk utbildar somaliska kadetter. Foto: Försvarsmakten
Somaila
Utbildning av somaliska kadetter. En enkel terrängskiss fungerar utmärkt för att beskriva vad som ska ske. Foto: Försvarsmakten

I gryningen varje dag utom fredagar ger sig det internationella tränarteamet iväg för att utbilda de somaliska kadetterna. Träningsanläggningen som används ligger i utkanten av Mogadishu och just nu pågår fyra olika utbildningslinjer.

– Det handlar främst om att utbilda framtidens officerare till den somaliska armén. Men vi har också kurser i bland annat minröjning, sjukvård och militärpolistjänst, säger Mats Fogelmark som är ställföreträdande chef för hela den internationella utbildningsinsatsen på runt 220 officerare, soldater och civila.

Utvalda somalisk personal

Kadetterna har handplockats från det civila samhället och har någon form av universitetsbakgrund. De flesta har också grundläggande kunskaper i engelska språket. Kursen är på cirka nio månader och fokuserar på ledarskap, truppföring och trupputbildning på grupp- och plutonsnivån. All utbildning sker med stöd av rutinerade lokala tolkar som utgör en viktig brygga mellan instruktörerna och kadetterna.

De olika utbildningsteamen består av officerare från flera olika länder. Bland annat Sverige, Finland, Italien, Rumänien och Spanien. För att utbildningen ska bli så bra som möjligt har instruktörerna också dagliga koordineringsmöten mellan nationerna. Inget lämnas åt slumpen.

Kadetter förbereds för skarpt läge

Enligt Nils, som är en av de svenska instruktörerna på plats i Somalia, upplever kadetterna kursen som mycket värdefull. Inte minst att förbereda dem för verkligheten och den hotbild som finns.

–Efter utbildningen kommer med stor sannolikhet flera av dem att hamna i skarpa stridssituationer, säger Nils.

Trots att de flesta eleverna har varierande militär och kulturell bakgrund förenas de på kadettkursen och lär sig samarbeta för att lösa uppgiften. Vissa har tidigare jobbat inom somaliska armén som soldater, men för många är det första gången de kommer i kontakt med den militära världen.

– För mig som instruktör är det mycket utvecklande att få utbilda morgondagens somaliska officerare. Det gäller att hela tiden lära sig och förstå den kultur som råder och sedan utforma utbildningen efter de förutsättningar som finns, säger Nils.

Hot från terrorgrupp

På grund av hotbilden från terrorgruppen Al-Shabaab åker man alltid till träningsanläggningen med eskort från den italienska skyddsstyrkan. Terrorgruppen är det största hotet i södra Somalia och huvudstaden Mogadishu, och är en aktiv utmanare till den federala regeringen om makten i landet.

All personal som tillhör EU:s utbildningsinsats i Somalia bor på den internationella campen vid Mogadishus flygplats. Den består av ett stort antal mindre camper och ambassader som är lokaliserade i ett säkrat område runt flygplatsen.

Insatsen startade 2010 och för närvarande deltar sju EU-stater samt Serbien.

– Den somaliska försvarsmakten är dock inte på långa vägar mogna att ta över säkerhetsansvaret för landet. Men de är på god väg och utbildningsinsatserna som bland annat EUTM Somalia genomför förbättrar deras förmåga, säger Mats Fogelmark.

Här kan du läsa mer om insatsen i Somalia.