Välbesökt veterandag

I onsdags 29 maj hyllades våra utlandsveteraner, för unika och riskfyllda insatser i rikets tjänst, under firande av Veterandagen på 17 olika platser runt om i Sverige.

youtubekanal
youtubekanal
På Försvarsmaktens youtube-kanal kan man se sändningen inför och från statsceremonin. Där kan du också se Studio utlandstjänst och dokumentären Där och då, om de militära insatserna i Bosnien, Foto: Niklas Englund/Försvarsmakten

I år uppmärksammades särskilt de veteraner som tjänstgjorde på Balkan åren 1991-2000. Det innebar bland annat att alla som varit på insats i Forna Jugoslavien under perioden tilldelades en jetong, som ett bevis på Försvarsmaktens uppskattning.

Utanför Sjöhistoriska museet i Stockholm, vid veteranmonumentet Restare, hölls det årliga firandet där huvudnumret är en årlig statsceremoni i närvaro av H.M. Konungen, H.K.H. Prins Carl Philip och stat- och försvarsledningen.

Dagen inleddes med flagghissning klockan 8 på morgonen. De cirka 4000 besökarna kunde besöka veteranpolitiska seminarier, föreläsningar och utställningar där organisationer och myndigheter, som också har utsändande personal, visade upp sina verksamheter. Här fanns bland annat Tullverkets hundsök, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, forskningsprojekt och Försvarsmaktens samarbetsorganisationer i just veteran- och anhörigfrågor.

Efter en vädermässigt oberäknelig förmiddag kom solen fram precis lagom till statsceremonin klockan 14.30. Besökarna fick njuta av värmen och lyssna på tal av talmannen, statsministern, fältprosten, generaldirektören för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap samt vår överbefälhavare. De fick också höra vacker och stämningsfull musik av Arméns musikkår, Fältartisterna och inte minst Adolf Fredriks musikklasser samt se utlandsveteraner medaljeras för förtjänstfulla insatser i rikets tjänst. Ceremonin avslutades med en överflygning av JAS 39 Gripen i ”Missing man”-formation. Allt designat för att hylla dagens huvudpersoner, utlandsveteranerna och deras anhöriga.

Efter ceremonin fortsatte firandet med många kära återseenden och nya bekantskaper under middag och mingel i det stora mässtältet. Klockan 21 halades flaggorna ned och området stängdes och firandet förflyttades ut på stan.

Dagen blev uppskattad och en fin hyllning till alla utlandsveteraner och deras anhöriga.

På Försvarsmaktens youtube-kanal hittar du en sändning inför och under statsceremonin. Där kan du också se Studio utlandstjänst och dokumentären Där och då, om de militära insatserna i Bosnien, som premiärvisades på Veterandagens seminarium.

Den 29 maj nästa år firas Veterandagen igen då blir det särskilt fokus på de utlandsveteraner som varit i Kosovo och på olika enskilda insatser, bland annat som observatörer.