Nya stridshjälmar till Försvarsmakten

Försvarets materielverk (FMV) har på uppdrag av Försvarsmakten anskaffat nya stridshjälmar. Avropen görs mot ett ramavtal som upphandlats av NATO Support and Procurement Agency (NSPA) och det är det kanadensiska företaget Galvion som producerar hjälmarna.

Stridshjämen mot vit bakgrund.
Stridshjämen mot vit bakgrund.
Modellen är av typen Galvion Batlskin Caiman. Foto: Galvion
Ny hjälmm
Galvion Batlskin Caiman med svenskt hjälmdok. Foto: FMV

Fördelarna med den nya hjälmen är flera. Förutom bättre ballistiskt skydd, så är den lättare och har ett storleksintervall som medger att den kommer passa alla användare med ökad komfort. Den har dessutom ett fast bildförstärkarfäste monterat på hjälmskalet.

Den första ordern har lagts via NSPA på deras e-handelsportal Nato Logistic Stock Exchange (NLSE), med förväntad leverans till FMV i första kvartalet 2024. Ytterligare en order har lagts och kommer levereras under tredje och fjärde kvartalet 2024. Leveranser till förband kommer bedömt att ske tidigast under kvartal 2.

Modellen är av typen Galvion Batlskin Caiman.