Nya flaklastbilar på rull

De första tio av 120 fyrhjulsdrivna flaklastbilar som Försvarsmakten ska få har nu kommit till FMV på Frösön i Östersund. Där hölls en utbildning för motorbefäl och trafiklärare inom Försvarsmakten, som i sin tur ska utbilda förare.

flaklastbilar
flaklastbilar
120 fyrhjulsdrivna flaklastbilar med bakgavellyft, FLB6 4x4 LY VO/T är på väg till Försvarsmakten. Foto: Hans Gunnarsson/FMV
flaklastbil
Terrängbromsen gör att man kan forcera hinder väldigt noggrant. Foto: Hans Gunnarsson/FMV
Körning i 25 graders lutning.
Körning i 25 graders lutning. Foto: Hans Gunnarsson/FMV

– Det här är en förtrogenhetsutbildning som handlar om att lära sig alla nya funktioner och knappar för att kunna tillgodogöra sig bilens hela potential, säger Hans Gunnarsson, systemingenjör på FMV.

Under de två dagarna på Frösön fick eleverna en halv dags teori, en halv dags manövrering på avlyst körgård och en dags körning på skogsbilvägar, samt teknisk terrängkörning på avlyst område med fasta hinder. Här fick de möjlighet att testa några av de nya funktionerna, som terrängbroms och terrängcruise.

Flaklastbilen, som kommer att användas av trosskompanier för att köra förnödenheter, är en efterlängtad ersättare till de avsevärt äldre lastbilar som Försvarsmakten har i dag. De 120 flaklastbilarna kommer att levereras till Försvarsmakten inom några veckor. Även kapell till flaken är under anskaffning.