10 000 besökare på Försvarsmaktsdagen i Östersund

För första gången på drygt tio år arrangerades lördagen den 23 september Försvarsmaktens dag i Östersund.

Flygplan i luften
Flygplan i luften
Det bjöds på flera flyguppvisningar på Optands flygfält med JAS 39 Gripen, SK 50 och TP 84 Hercules under Försvarsmaktsdagen Foto: Erik Löfgren/Försvarsmakten
kvinnlig soldat som rör runt i en gryta i ett tält
Lottorna kokade 100 liter ärtsoppa som räckte till 2000 smakportioner. Foto: Erik Löfgren/Försvarsmakten
Folkmassa på ett stor gräsfält
Över 10 000 besökare kom till Försvarsmaktsdagen utanför Östersund Foto: Erik Löfgren/Försvarsmakten
Militärkvinna som står och pratar med två flickor utomhus
Helén Arvling från HR-avdelningen på I 21:s regementsstab i samspråk med två tjejer vid rekryteringstältet. Foto: Erik Löfgren/Försvarsmakten
Vakter i traditionella uniformer rider på ett fält
Livgardets dragonmusikkår med Beridna högvakten gjorde en stopp på sin ”Norrlandsturné” och genomförde en beriden konsert på flygfältet. Foto: Erik Löfgren/Försvarsmakten
Flicka som ansiktsmålas av kvinnlig militär
Ett populärt inslag på försvarsmaktsdagen var att få MAM (Militär Ansiktsmålning) i I 21:s och Hemvärnets rekryteringstält. Foto: Erik Löfgren/Försvarsmakten

– Vi är överväldigade över responsen för Försvarsmaktsdagen. Vi hade hoppats på ett par tusen besökare, men det kom över 10 000, säger projektledaren major Roger Pettersson.

Arrangemanget genomfördes vid Teknikland, Optands flygfält mellan Östersund och Brunflo.

Försvarsmaktsdagen arrangerades av I 21 Västernorrlands regemente med Jämtlands fältjägarkår och Fältjägargruppen/ Hemvärnet med Norra militärregionen. Detta i nära samarbete med Östersunds kommun och Teknikland.

Under hela dagen var det en mängd uppvisningar och förevisningar.

Bland andra medverkade Livgardets dragonmusikkår med beridna högvakten, FMCK med MC-uppvisning, Hemvärnets musikkår i Jämtland, hunduppvisning med Hemvärnet. Flyguppvisning genomfördes med JAS 39 Gripen från F 21 och TP 84 Hercules från F 7, flyglegendaren och Ivan Myhr med en Saab Saphir (SK 50). Dagen avslutades med en salut med historiska artilleripjäser med Jämtlands Fältartilleri och avslutningsvis stridsförevisning med soldater från 14:e Hemvärnsbataljonen (Fältjägarbataljonen) och värnpliktiga från Bergs kompani på I 21 Jämtlands fältjägarkår.

Under dagen fanns informationstält från olika frivilligorganisationer, I 21 och Hemvärnet. De erbjöd bandvagnsåkning för små och stora barn. Försvarsindustrin i form av Saab, BAE Systems Hägglunds och FMV fanns på plats och Svenska Lottakåren bjöd på smakportioner av ärtsoppa.

Hemvärnet, I 21 och Försvarsmaktens hundtjänstenhet deltog med ett stort informationstält med rekryteringsaktiviteter och information om organisationerna.

Andra medverkande var till exempel Röda Korset, Östersunds flygklubb, Östersunds kommun, Fortifikationsverket, Veteranerna och hela dagen var det öppet hus för alla olika verksamheter på militärmuseet Teknikland.

– Vi hade ett strålande väder och besökarna verkade trivas. Glädjande att vi från olika delar inom Försvarsmakten i Östersund kan samverka och genomföra ett så här stort arrangemang tillsammans med så lyckat utfall, säger projektledaren major Roger Pettersson.