Värnpliktiga övar med specialammunition för Archer

Som final på brigadunderstödsövningen BrigU23 sköts det skarpt på Älvdalens skjutfält med specialammunition på artillerisystemet Archer.
– Skarpskjutningen genomfördes av våra värnpliktiga i förbands ram, berättar övningsledare Kenneth Nygren.

specialammunition
specialammunition
Inför skjutningen med specialammunitionen fick nyfikna chans att se Excalibur på nära håll, vilket såklart var ett uppskattat inslag under övningen. Foto: Albin Kappling/Försvarsmakten
Kenneth Nygren
”Det här är första gången just den här värnpliktskullen skjuter specialammunition och det blir givetvis en höjdpunkt i utbildningen”, säger överstelöjtnant Kenneth Nygren. Foto: Nalin Bozdogan/Försvarsmakten

Den ammunition som användes var Excalibur och Bonus. Specialammunitionen är en viktig del i brigadens strid. Den ger artilleriet ytterligare förmåga att leverera effekt samtidigt som den ställer krav på sensorer för att kunna hantera inmätning.

Bonus är en så kallad hårdmålsgranat som innehåller två substridsdelar för bekämpning av pansarfordon. Excalibur är en programmerbar spränggranat som styr in mot målet rakt ovanifrån för maximal effekt och precisionsbekämpning.

– Det här är första gången just den här värnpliktskullen skjuter specialammunition och det blir givetvis en höjdpunkt i värnpliktsutbildningen, säger Kenneth Nygren.

Specialammunition är en del av förmågan artilleriet har och den hanteras som en naturlig del av värnpliktiga i förband.