Svensk-brittiskt samarbete på västkusten

Under tre dagar har brittiska officerare ur Royal Marines Commando från Storbritannien deltagit i en övning tillsammans med Älvsborgs amfibieregemente inom ramen för försvarssamarbetet JEF, Joint Expeditionary Force.

JEF är ett ramverk för en snabbinsatsstyrka som leds av Storbritannien
JEF är ett ramverk för en snabbinsatsstyrka som leds av Storbritannien
JEF är ett ramverk för en snabbinsatsstyrka som leds av Storbritannien Foto: Mathilda Arthursson/Försvarsmakten
Göteborgs hamn är Nordens största och viktig att skydda.
Göteborgs hamn är Nordens största och viktig att skydda. Foto: Mathilda Arthursson/Försvarsmakten

JEF är ett ramverk för en snabbinsatsstyrka som leds av Storbritannien. Den ska ses som ett komplement till Nato och kunna verka vid en kris med fokus på norra Europa. Tio länder ingår i samarbetet, varav Sverige och Storbritannien är två. Den här typen av samarbeten är viktiga för Sverige.

Officerare ur Royal Marines Commando övade tillsammans med Älvsborgs amfibieregemente i februari 2023.
Den svenska skärgården är en unik miljö att jobba i och där svenska amfibiesoldater är experter. Foto: Mathilda Arthursson/Försvarsmakten

De fick se såväl regementets övningsområden, materiel och hur man jobbar med säkerhet nära Nordens största hamn – Göteborg. Major Christian Schöld är ställföreträdande chef för 5.amfibiebataljonen:

– Genom att öva tillsammans så här får vi förståelse för varandras styrkor, sensorer och vapensystem. Den svenska skärgården är en unik miljö där vi är experter och gärna visar andra hur vi jobbar.

Kapten Henry Shelton från Royal Marines tycker att övningen har varit givande:

– Den betydelse som man här i Sverige lägger på skärgårdsmiljön, tillsammans med kustnära kritisk infrastruktur som exempelvis hamnar, har många likheter med hur vi i Storbritannien ser på frågan. Vi har lärt oss mycket om den svenska amfibieförmågan och kommer att kunna bygga vidare på det i framtiden.

För Försvarsmakten är samarbeten med andra nationer och organisationer mycket betydelsefulla, inte minst mot bakgrund av den svenska ansökan till Nato. Men alla typer av samarbeten bidrar till säkerheten i närområdet.

– Om vi i framtiden behöver genomföra gemensamma operationer tillsammans med Royal Marines Commando i ett skarpt läge är startsträckan nu betydligt kortare, avslutar Christian Schöld.