Ytterligare 20 granatkastarpansarbandvagnar på väg

FMV har nu beställt 20 granatkastarpansarbandvagnar till, utöver de 20 som beställdes förra året och som ska levereras under perioden 2023-2025. När leveranserna är klara kommer Försvarsmakten ha totalt 80 stycken.

GRKPBV 90
GRKPBV 90
Foto: Felix Sundbäck/Försvarsmakten

FMV har också beställt integration av arméns nya ledningsstödssystem, LSS Mark, till samtliga vagnar för att få dem alla till samma standard.

Försvarsmakten har för närvarande 40 granatkastarpansarbandvagnar, baserade på ett chassi från stridsfordon 90 med ett nyutvecklat torn med granatkastarfunktion, som möjliggör snabb gruppering, skjutning och omgruppering. Besättningen kan arbeta i skydd inne i vagnen hela tiden.

Beställningsvärdet för det nu aktuella uppföljningskontraktet på 20 vagnar är cirka 293 500 000 kronor. Tillverkare är BAE Systems.