Ytterligare försvarsmateriel på väg

Fler bandvagnar, fler pansarvärnsrobotar och den fjärde eldenheten av luftvärnssystem 103 patriot är på väg in i Försvarsmakten via Försvarets materielverk (FMV) som upphandlar, utvecklar och levererar materiel och tjänster till det svenska försvaret.

Bandvagn 410
Bandvagn 410
Bandvagn 410 kommer från BAE Systems Hägglunds i Örnsköldsvik. Foto: Bezav Mahmod/Försvarsmakten
Pansarvärnsrobot 57
Pansarvärnsrobot 57 är ett lätt, buret, system för bekämpning av stridsfordon. Foto: Johan Lundahl/Försvarsmakten
Luftvärnssystem 103
Luftvärnssystem 103 kan bekämpa ballistiska missiler, kryssningsrobotar och flygplan. Foto: Bezav Mahmod/Försvarsmakten

FMV har tecknat ramavtal med BAE Systems Hägglunds gällande ytterligare leveranser av min- och splitterskyddade bandvagnar, Bv 410. Ett första avrop omfattar totalt 436 bandvagnar i olika varianter fördelat på tre nationer, Sverige, Tyskland och Storbritannien, varav 236 går till Sverige.

FMV har också fått i uppdrag av Försvarsmakten att utöka pansarvärnsförmågan och anskaffa ytterligare pansarvärnsrobot 57, som är ett lätt, buret system för bekämpning av stridsfordon. Systemet är av engångstyp, hanteras av en enskild soldat och verkar från 20 – 600 meter.

Nyligen lämnade FMV också över den fjärde och sista eldenheten i Luftvärnssystem 103, Patriot, till Försvarsmakten. Luftvärnssystem 103 är ett avancerat luftförsvarssystem som klarar att bekämpa mycket snabba ballistiska missiler, kryssningsrobotar och flygplan. I de fyra eldenheter som FMV nu levererat ingår stridsledningscentral, spanings- och eldledningsradar, elverk och lavetter. Till materielen hör även de fordon som bär de olika komponenterna och de två typer av robotar som systemet avfyrar. Nu återstår bara att leverera viss reservmateriel som är försenad från USA. Det sker under nästa år.