Gripenplan från Ronneby deltog i Natoövning över Polen

Det amerikanska hangarfartyget USS George H.W. Bush i Adriatiska havet underställs Nato. Stridsflyg lyfter mot den europeiska kontinenten för att understödja Natos stridsgrupper på marken. Detta är förutsättningarna för Natos återkommande Neptune Strike, som syftar till att försäkra allierade om stöd, avskräcka motståndare från angrepp och försvara alliansen. Och den här gången väntade svenska jägarsoldater i terrängen och svenska Gripenplan i luften.

stridsflyg
stridsflyg
Stridsflygplan av typerna Mig 29, Rafale, F18 och Mirage. Foto: Försvarsmakten
jägarsoldater
Svenska jägarsoldater leder in stridsflyg. Foto: Jonas Helmersson/Försvarsmakten
lufttankning
I övningen genomfördes lufttankning, luftstrid och bekämpning av mål på marken. Foto: Försvarsmakten

Svenska jägarsoldater ur K 3 i Karlsborg fick under måndagen chansen att öva på att leda in Natos stridsflyg över polskt territorium. Från positioner på marken pekade soldaterna ut mål som Natoledda flygstridskrafter sedan bekämpade.

– Varje gång vi övar med Nato på det här sättet ökar vi vår förmåga att verka tillsammans. Vi har redan i dag en mycket hög grad av interoperabilitet med Nato. Som medlemmar kommer vi vara en netto-bidragsgivare till alliansens avskräckning från dag ett, säger generallöjtnant Michael Claesson, Försvarsmaktens insatschef.

Ur Natos synpunkt är Neptune Strike en så kallad ”vigilance activity” och syftet är att försäkra allierade länder om stöd, avskräcka en motståndare från angrepp och öva på att försvara alliansen. Neptune Strike är en naturlig del av Natos militära koncept DDA: ”Deter and Defend” (avskräcka och försvara) som vägleder alliansens styrkegrupperingar i Europa.

– Vad man gör här, är att överföra befälet över en amerikansk hangarfartygsstyrka till Nato för att koordinera den maritima förmågan med förmågan att slå mot mål i Europa. Genom att delta övar Försvarsmakten på att samverka med Nato, samtidigt som vi visar vår villighet att delta i Natos avskräckning. Att vi deltar i aktiviteter av det här slaget kommer förstås bli allt vanligare när vi blir medlemmar i alliansen, säger Michael Claesson.

Flygvapnet deltog i torsdags genom en övad offensiv operation mot en fingerad motståndares tillgångar. Övningen genomfördes i polskt luftrum och bestod av polska, svenska, tyska, amerikanska, franska samt italienska enheter.

– I övningen genomfördes lufttankning, luftstrid och bekämpning av mål på marken samt samverkan med markförband. Det är ett komplext scenario som ställer höga krav på vår förmåga tillika förmågan att samverka under planeringen. Övningen gick bra och fram mot kvällen landade vi slutligen hemma på Ronneby igen, säger en flygförare från 172:a stridsflygdivisionen.

Neptune Strike pågår 14-28 oktober 2022 och är den åttonde delen av Project Neptune, vilket är ett mångårigt projekt som syftar till att harmonisera överförandet av amerikanska maritima och amfibiska resurser till Strikfornato.