”En viktig milstolpe på vår fortsatta resa mot fullvärdigt medlemskap”’

Överbefälhavare Micael Bydén på plats vid Natos militära toppmöte.

Under helgen deltog överbefälhavare Micael Bydén i Natos MCC – Military Committee Conference – i Tallinn. Natos militärkommitté är alliansens högsta beslutsfattande militära organ och för första gången hade Sverige och Finland plats vid bordet där de viktigaste besluten fattas.

ÖB
ÖB
"Försvarsmakten kommer med viktiga förmågor och kompetenser till Nato, samtidigt som ett medlemskap otvetydigt stärker vår egen förmåga att försvara Sverige", säger ÖB. Foto: Karl Heinrich Arras
ÖB
Överbefälhavare Micael Bydén vid Natos militära toppmöte. Foto: Ardi Hallismaa

Kriget i Ukraina, Natos respons på den ryska invasionen och de allierade ländernas stöd till Ukraina dominerade diskussionen, men även frågor kopplade till mångfald och jämställdhet fanns på agendan.

I samband med mötet genomfördes också flera intressanta bilaterala samtal, bland annat med Norges och Frankrikes försvarschefer. 

– Det är en viktig milstolpe på vår fortsatta resa mot fullvärdigt medlemskap. Det råder ingen tvekan om att Sverige kommer bli en uppskattad allierad. Försvarsmakten kommer med viktiga förmågor och kompetenser till Nato, samtidigt som ett medlemskap otvetydigt stärker vår egen förmåga att försvara Sverige, säger ÖB Micael Bydén.