Amerikanskt bombflyg övade sjöminering utanför Öland 

Under fredagen samövade Försvarsmakten på nytt med det amerikanska flygvapnet. Utanför Ölands östra kust övades fällning av sjöminor tillsammans med marinen.

Bombplan över havet
Bombplan över havet
En korvett av Visbyklass leder in en amerikansk B-52 Stratofortress under övning av minfällning. Svenska Jas 39 Gripen eskorterar bombplanet. Foto: Försvarsmakten
Bombplan över Tele 2
B-52 Stratofortress över Stockholm. Foto samt eskort av 72. ghost squadron. Foto: Försvarsmakten
Bombplan över Öland
Amerikansk B-52 Stratofortress med svensk eskort i närheten av Öland. Foto: Försvarsmakten
B-52
På fredagen genomförde amerikanska Bomber Taskforce en samövning med svenska marinen utanför Öland. Foto: Försvarsmakten

Det är bråda dagar för amerikanska Bomber Task Force. För två veckor sedan övades fällning av skarp ammunition över Vidsel och förra helgen deltog man vid flygdagen i Uppsala. I dag var det dags igen, när två B-52 Stratofortress övade minfällning utanför Öland.  

När de amerikanska bombplanen flög in över södra Sverige eskorterades de av svenska Jas 39 Gripen. Utanför Ölands ostkust väntade en korvett av Visbyklass som markerade det område som skulle mineras i övningen.  

– Förenklat går övningen ut på att marinen identifierar ett område på svenskt territorialvatten där vi vill förhindra att en motståndare rör sig. De amerikanska bombplanen fäller sedan sjöminor över området, säger marinchefen, konteramiral Ewa Skoog Haslum. 

Inga skarpa minor användes

Under fredagens övning simulerades minfällningen, ingen skarp ammunition användes. Efter övningen eskorterades de amerikanska flygplanen norrut och vid 12-tiden kunde uppmärksamma stockholmare både se och höra flygplanen.  

– Övningsserien med Bomber Task Force är mycket viktig för oss. Vi har nu, inom loppet av några veckor, fått kvitto på att alla våra försvarsgrenar har förmågan att samverka med det amerikanska bombflyget, säger försvarsmaktens produktionschef, generallöjtnant Johan Svensson. 

– Flygvapnet kan skydda dem, markförbanden kan genomföra Close Air Support och marinen kan genomföra sjömålsbekämpning. Det är ingen tvekan om att detta ökar vår förmåga att försvara Sverige, säger Johan Svensson.