Peder Ohlsson ny kommunikationsdirektör

Fredagen den 26 augusti får Försvarsmakten en ny kommunikationsdirektör när brigadgeneral Peder Ohlsson tar över efter avgående Mats Ström. Peder Ohlsson har en lång karriär inom Försvarsmakten, både nationellt och internationellt. Hans senaste roll var som ställföreträdande marinchef.

Peder Ohlsson
Peder Ohlsson
Peder Ohlsson är Försvarsmaktens nya kommunikationsdirektör. Foto: Henrik Lundqvist Rådmark/Försvarsmakten

– Jag ser verkligen fram emot det här. Visserligen har jag inte sysslat konkret med kommunikation tidigare, men efter att ha jobbat på många olika nivåer i myndigheten både hemma och utomlands tror jag mig ha stor förståelse för funktionen och vikten av att den måste ingå i planeringen av all verksamhet, säger Peder Ohlsson.

Han understryker att han inte kommer fördjupa sig i detaljerna, utan förlitar sig på lagarbetet och kunskapen hos medarbetarna.

På frågan vad han anser vara viktigast för Försvarsmakten att kommunicera just nu svarar han att det framförallt handlar om två områden.

– Den externa kommunikationen är självklart mycket viktig. Det är krig i Ukraina vilket påverkar Försvarsmakten på en rad olika sätt, samtidigt som vi är inne in en intensiv övningsperiod både nationellt och internationellt. Men vi måste också fokusera på den interna kommunikationen då vi behöver förklara för alla medarbetare hur vi hanterar tillväxten, hur vi når tvåprocentmålet och inte minst hur Natomedlemskapet påverkar försvarsplaneringen och personalen.

Peder Ohlssons mest prioriterade uppgift när han tillträder blir att sätta sig in i verksamheten och träffa så många som möjligt av personalen inom funktionen.

– Jag måste också snabbt förstå kommunikationsavdelningens roll, ansvar och uppgifter inför omorganisationen och bildandet av den nya försvarsstaben, säger han.

Peder Ohlsson bor med sin fru i Vaxholm. På fritiden umgås han med sina tre vuxna söners familjer och sex barnbarn. Han gillar också aktiviteter som vandring, paddling och cykling.