Inryck för flygbasjägare och mekaniker i flygvapnet

I måndags var det inryck i både Ronneby och i Luleå för värnpliktiga. För första gången på flera år återinför nu flygvapnet elvamånaders värnplikt för hjälp- och markmekaniker. Slutresultatet blir en mer välutbildad värnpliktig.

Rekryter i civila kläder bär på stora blå plastpåsar.
Rekryter i civila kläder bär på stora blå plastpåsar.
I både Ronneby och Luleå har värnpliktiga i dagarna påbörjat militär grundutbildning. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Rekryter sitter på marken och lyssnar på ett befäl.
Första veckan ligger fokus på att få ordning på sin materiel, bäddning samt orientera sig på flottiljen. Foto: Anna Hellgren/Försvarsmakten
Rekryt i civila kläder.
Malva Svedberg ska påbörja sin värnpliktsutbildning till markmekaniker på Norrbottens flygflottilj. Foto: Maria Stålhandske/Försvarsmakten

– Vi har tidigare identifierat ett behov av en längre utbildning för våra mekaniker och nu får vi alltså möjlighet att ge dem extra tid under utbildningens befattningsskede vilket är mycket bra, säger major Maria Stålhandske, chef på utbildningskompaniet, Norbottens flygflottilj.

Om några veckor rycker övriga värnpliktiga in vid respektive förband. Majoriteten av de inryckande tillhör Norrbottens flygflottilj och Blekinge flygflottilj men även några tillhör Helikopterflottiljens första skvadron i Luleå.

Efter inskrivning och uthämtning av utrustning genomfördes inventering av alla persedlar. Första veckan ligger fokus på att få ordning på sin materiel, bäddning samt orientera sig på flottiljen.

En av de som ryckte in under måndagen var Malva Svedberg från Sundsvall som nu ska påbörja sin värnpliktsutbildning till markmekaniker på Norrbottens flygflottilj.

– Det här är ju inte direkt något jag hållit på med förut så det blir en stor omställning jämfört med skolan och det civila livet. Men det känns kul att göra något helt nytt och jag ser fram emot att få träffa många nya människor.

Nya flygbasjägare

I år är det också första gången sedan 2009 som Blekinge flygflottilj utbildar en värnpliktig flygbasjägarpluton. Uttagning till att bli flygbasjägare sker via ordinarie och utökad mönstring där kandidaternas fysiska förmåga testas.​

​– De värnpliktiga flygbasjägarsoldaterna kommer att utbildas till hundförare, sjukvårdare/skarpskytt, prickskytt, patrullchefer och understödskyttfordonsförare, berättar Rickard Burmérius, kompanifanjunkare på flygbasjägarkompaniet.​