Robot 57 – stridsvagnarnas skräck

Bilderna på totalförstörda stridsvagnar från krigets Ukraina har fått en hel värld att fråga vad för vapen som ligger bakom. Svaret är Robot 57, eller NLAW (Next generation Light Anti-tank Weapon), som det internationella namnet lyder.

soldat med robot 57
soldat med robot 57
Robot 57 ser ut som ett mer bulligt pansarskott, men är en mycket mer avancerad konstruktion. Foto: Johan Lundahl/Försvarsmakten

Under 2000-talets första år började Saab att utveckla ett nytt bärbart pansarvärnsvapen på uppdrag av det brittiska försvarsministeriet. Målet var att ta fram ett vapen som kunde rå på moderna stridsvagnar och stridsfordon med olika varningssystem och reaktivt pansar.

Robot 57 ser ut som ett mer bulligt pansarskott, men är en mycket mer avancerad konstruktion. Den kan avfyras av en enskild soldat och kastas bort efter användning, men där slutar likheterna.

Skytten som avfyrar vapnet kan ställa in på vilket avstånd robotens verkansdel ska armeras vid; 20 eller 100 meter. Det finns också två alternativ för hur banan roboten tar mot målet ska se ut. Det ena läget ger en bana rakt mot målet, det andra skickar iväg verkansdelen så att den slår in i målet uppifrån, vilket gör att den kan slå ut stridsvagnar som har tunnare pansar på ovansidan.

Robot 57 kan också avfyras inifrån byggnader och trånga utrymmen. Detta tack vare att tuben innehåller en saltlösning som minskar kraften i bakblåset. Roboten kan avfyras på avstånd från 20 meter upp till 800 meter, men kortare skjutavstånd rekommenderas mot rörliga mål. En viktig detalj är att riktmedlen inte belyser målet med laser för inmätning, roboten gör detta med hjälp av gyron. Det innebär att målet aldrig märker av en förestående attack.

Lär med laser

Vapnet har varit i tjänst hos Försvarsmakten sedan 2009 och tillverkas av företaget Thales i Storbritannien. Det var britterna som skänkte vapnet till Ukraina kort före Rysslands angrepp, hur många enheter som skänktes är inte känt. Systemet används av en rad länder inklusive Finland.

Varje enhet kostar omkring 200 000 kronor och när de svenska soldaterna får lära sig använda roboten används det så kallade duellutbildningssystemet. Det kan liknas vid ett avancerat dataspel som ger instruktörerna bra möjligheter att följa upp soldaternas utveckling. Övningsenheterna använder ett lasersystem där data överförs till en dator där instruktören följer skyttens arbete. Systemet gör det möjligt att öva utomhus och under realistiska omständigheter med väder och vind som yttre påverkan.

Arméns pansarvärnssoldater utbildas på Robot 57, och under våren blev det klart att även delar av hemvärnet på Gotland kommer att utbildas på systemet.