Totalförsvar i praktiken på Axamo flygplats

SEE – Swedec EOD exercise – är en ammunitions- och minröjningsövning som årligen genomförs i regi av Totalförsvarets ammunitions- och minröjningscentrum. Under SEE är huvudsyftet att ammunitionsröjande enheter från Försvarsmakten, polismyndigheten och MSB – Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap – tränar på att röja ammunition i olika hotnivåer över hela konfliktskalan – fred, kris och krig.

Övning SEE 22 på Axamo
Övning SEE 22 på Axamo
Runt 300 deltagare var involverade vid övningsmomentet på Axamo flygplats i Jönköping under övning SEE 22. Foto: Daniel Wiberg/Försvarsmakten
Försvarsmaktens generaldirektör vid övning SEE 22
Försvarsmaktens generaldirektör var en av besökarna under dagen. Foto: Daniel Wiberg/Försvarsmakten
Andra helikopterskvadronen under övning SEE 22
Andra helikopterskvadronen som var stationerad vid Axamo i samband med LFÖ 22 (luftförsvarsövning 22) gav stöd med transport av övad trupp och patienter. Foto: Daniel Wiberg/Försvarsmakten

Övningsscenariot bygger på rådande det omvärldsläget med kriget i Ukraina, dessutom är det ökade oroligheter i vårt direkta närområde. I Sverige råder fred men vi tar emot värdlandsstöd på Axamo flygplats i Jönköping som blivit anspråkstagen för detta ändamål. I samband med att utländsk trupp landar in uppstår oroligheter och sabotage i och omkring flygplatsen vilket gör att Försvarsmakten stödjer andra myndigheter och tillsammans agerar vi för att omhänderta situationen.

När en buss har utsatts för ett attentat och gått omkull larmas ambulans, polis och räddningstjänst till platsen, när man konstaterar att det är soldater med vapen och ammunition ombord blir situationen mer komplicerad. Därefter utlöses ett antal allvarliga händelser som försvårar och komplicerar situationen på och omkring flygplatsen.

– Det vi har genomfört är ett komplext moment där myndigheter arbetar tillsammans för att lösa svåra situationer i syfte att öka den gemensamma förmågan inom ramen för totalförsvaret, beskriver planeringsansvarig för övning SEE Tomas Wikström.

Under övningsmomentet besökte ett antal inbjudna gäster Axamo flygplats för att ta del av hur myndigheterna agerade tillsammans. En av besökarna var Försvarsmaktens generaldirektör Mikael Granholm som följt övningen under dagen.
– Detta moment ger en väldigt fin illustration om vad begreppet totalförsvar faktiskt innebär i praktiken, säger generaldirektören.

Övade myndigheter arbetade tillsammans för att prioritera situationer och samverka för att lösa ammunitionstekniska hot, skador, antagonistiska hot och uppkomna situationer. Swedec arrangerar övningsmomentet med en ammunitionsteknisk hotbild i centrum. Utifrån detta givna scenario kan sen respektive övad myndighet genomföra delmoment i egen regi som utgör ett unikt värdeskapande för den egna myndigheten.

– Försvarsmakten genomför övningen som blir en plattform för övriga myndigheter, där myndigheterna själva drar övningen vidare i sina egna spår, säger Mikael Granholm.