Cypernveteranerna hedras under årets veterandag

Söndagen den 29 maj är det Veterandagen igen. Efter två år av restriktioner och digitala möten kommer det i år att bli ett stort firande på plats vid Sjöhistoriska museet i Stockholm. Dessutom kommer dagen att sändas på Youtube och högtidlighållas på flera orter i landet.

utställning
utställning
Försvarsmakten, andra myndigheter och ideella organisationer visar upp sin verksamhet på utställningsområdet. Foto: Bezav Mahmod
Veteranmonumentet
Statsceremonin äger rum vid Veteranmonumentet Restare i anslutning till Sjöhistoriska museet, Stockholm. Foto: Niklas Englund/Försvarsmakten
publik
Det centrala firandet kommer att spelas in och sändas digitalt via Försvarsmaktens Youtube-kanal. I år kommer webbsändningen att pågå under hela dagen. Foto: Bezav Mahmod

Veterandagen är ett tillfälle att hylla Sveriges utlandsveteraner och hedra minnet av dem som gett sitt liv i arbetet för fred i olika konflikter runt om i världen.

– Veterandagen är till för alla som har tjänstgjort eller som tjänstgör i fredsfrämjande insatser, i rikets tjänst, säger flottiljförvaltare Martin Engdahl som är projektledare för Veterandagen vid Försvarsmaktens Veterancentrum.

I år uppmärksammas särskilt de utlandsveteraner som tjänstgjorde vid FN-insatsen Unficyp på Cypern under åren 1964-1993. Under dessa 29 år bidrog Sverige med 25 000 soldater. Sedan 2018 har Polismyndighetens utlandsstyrka utsänd personal på Cypern.

Martin Engdahl hoppas förstås på att Veterandagen ska bli välbesökt och lyckad. Försvarsmakten räknar med omkring 3 000 besökare.

– Cyperninsatsen har en särskild plats i svenskarnas hjärta eftersom vi skickat så mycket personal dit. Det känns viktigt att vi får hedra Cypernveteranerna ordentligt, säger Martin Engdahl.

Några av dagens höjdpunkter är kransnedläggning vid veteranmonumentet och presentationer om UNIFCYP. Försvarsmaktens generaldirektör Mikael Granholm kommer att leda ett seminarium om veteranpolitik.

Veterandagen är öppen för alla och kommer även att livesändas på Försvarsmaktens Youtube-kanal med start klockan 08.00.

Se hela programmet här