Förslag för ökad samexistens mellan försvarsintressen och utbyggd vindkraft

En ny rapport från FOI som publiceras i dag visar på flera förslag till åtgärder som skulle kunna bidra till bättre samexistens mellan Försvarsmaktens verksamhet och en utbyggd vindkraft. En utvecklad planeringsprocess, en nationell arbetsgrupp där representanter för olika intressen finns med, olika åtgärder som leder till en effektivare tillståndsprocess samt utredning av tekniska lösningar är några av förslagen.

Jas 39 Gripen
Jas 39 Gripen
FOI-rapporten har förslag som skulle kunna bidra till bättre samexistens mellan Försvarsmaktens verksamhet och en utbyggd vindkraft. Foto: Linus Svensson/Saab

På uppdrag av Försvarsmakten och Statens energimyndighet har Totalförsvarets Forskningsinstitut (FOI) tagit fram en rapport gällande möjligheter till samexistens mellan Försvarsmaktens verksamhet och utbyggd vindkraft.

Uppdraget till FOI grundar sig på en uppgift i Försvarsmaktens regleringsbrev från 2020 att ”analysera jämförbara länders och grannländers erfarenheter av fungerande samexistens mellan Försvarsmakten och kraftigt utbyggd vindkraft inom samma geografiska område. Försvarsmakten ska återkomma med förslag på hur det svenska systemet kan förbättras i det avseendet”. Rapporten tar dock en bredare utgångspunkt och analyserar även andra områden som Försvarsmakten och Energimyndigheten har bedömt vara relevanta att undersöka.

– Både Försvarsmakten och Energimyndigheten har identifierat behov av en ökad tydlighet, utvecklade processer och nya lösningar för att på bästa sätt kunna bidra till energiomställningen samtidigt som landets behov av att en trygg energiförsörjning och Försvarsmaktens förutsättningar att lösa myndighetens uppgifter säkerställs. Den här rapporten innehåller flera bra förslag som vi nu ska analysera vidare, säger Anton Arnesson, handläggare på Högkvarterets ledningsstab som ansvarat för beställningen till FOI.

Under 2020-2022 har FOI genomfört ett omfattande arbete med att analysera flertalet områden, men även jämfört med förutsättningarna i Finland, Danmark, Storbritannien och Tyskland. Av FOI:s rapport framgår olika förslag till åtgärder eller lösningar, vilka Försvarsmakten nu kommer bedöma innan myndigheten återkommer till Regeringskansliet med förslag på hur det svenska systemet kan förbättras.

FOI:s rapport utgör i detta sammanhang ett kunskapsunderlag och Försvarsmakten kommer även utgå ifrån andra relevanta underlag.