Hundra nya snöskotrar levererade till jägarna

Vid en ceremoni på K 4 i Arvidsjaur överlämnade Försvarets materielverk (FMV) två nya snöskotersystem till Försvarsmakten.
– Hundra nya skotrar kommer ge en enorm förmågeökning för jägarbataljonen och fallskärmsjägarskvadronen i Karlsborg, säger brigadgeneral Mikael Frisell, chef för armémateriel vid FMV.

Snöskotrar
Snöskotrar
Snöskotermodellerna Lynx 69 Ranger Army 900 ACE och Lynx Boon Docker Army 4100 850 E-TEC anpassade för militärt bruk, tillverkade av BRP Finland Oy. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
General
Brigadgeneral Mikael Frisell är chef för armémateriel vid FMV. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Jägarsoldater
K 4 får dessutom tolv alpina snöskotrar av typen Lynx Boon Docker Army med en lättare släde som har lastkapacitet på 150 kg. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
snöskoter
Snöskotrar är helt centrala för jägarförbandens förmåga att förflytta sig snabbt på djupet och framrycka dolt. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten

Det var en stolt general Mikael Frisell som bara två år efter att inköpsprocessen startat kunde leverera två moderna snöskotersystem till Försvarsmakten.
– Det system Försvarsmakten haft tills i dag är gammalt. Det känns bra att kunna överlämna moderna snöskotersystem med två nya typer av skotrar, säger Mikael Frisell.

Det handlar om 88 stycken tunga skotrar av typen Lynx 69 Ranger Army med plats för passagerare samt kälke med lastkapacitet på 350 kg. K 4 får dessutom tolv alpina snöskotrar av typen Lynx Boon Docker Army med en lättare släde som har lastkapacitet på 150 kg.

Den alpina snöskotern ger unika förutsättningar för förflyttning i brant bergsterräng samtidigt som den får med sig den extra utrustning som kan behövas för att till exempel leda in artilleri eller stridsflyg.

– Detta ökar jägarförbandens möjlighet att infiltrera och genomföra operationer djupt bakom fiendelinjerna. Det ger också förmågan att förflytta små förband med mycket utrustning långa sträckor och dessutom utan att lämna stora spår, säger Mikael Frisell.