Värnplikten blev ett lyft för världsmästaren Nils van der Poel

Sveriges nya dubbla världsmästare i skridskor heter Nils van der Poel. I helgen vann han VM-guld på 5 000 meter och satte dessutom världsrekord på 10 000 meter skridskor. Hemligheten bakom framgången? Värnpliktstjänstgöringen hos Arméns jägarbataljon i Arvidsjaur.

Nils van der Poel gjorde värnplikten vid Arméns jägarbataljon i Arvidsjaur.
Nils van der Poel gjorde värnplikten vid Arméns jägarbataljon i Arvidsjaur.
Nils van der Poel gjorde värnplikten vid Arméns jägarbataljon i Arvidsjaur. Foto: Klaas Jan van der Weij
Nils van der Poel hissar svenska flaggan på slottet.
Nils van der Poel hissar svenska flaggan på slottet. Foto: Privat
Att göra värnplikten 2018-2019 var en del i ett två år långt tävlingsuppehåll med avsikt att kunna prestera så bra som möjligt under VM i Heerenveen i Holland.
Att göra värnplikten 2018-2019 var en del i ett två år långt tävlingsuppehåll med avsikt att kunna prestera så bra som möjligt under VM i Heerenveen i Holland. Foto: Klaas Jan van der Weij

Värnplikten vid Arméns jägarbataljon är det mest krävande jag gjort. Jag älskar mina kamrater och jag är evigt tacksam för mina befäl. Varje dag saknar jag ryggsäcken, kamratskapet och uppgiften, skriver Nils van der Poel i en krönika i det kommande numret av Försvarsmaktens personaltidning Försvarets Forum.

Att göra värnplikten 2018-2019 var en del av ett två år långt tävlingsuppehåll med avsikt att kunna prestera så bra som möjligt under VM i Heerenveen i Holland.

Det var i viss mån dumdristigt och en plan som höjde ögonbryn. Men för mig kändes det genomtänkt och klokt, säger Nils van der Poel till SVT Sport.

Utbildningen till signalist i jägarpluton var ytterst fysisk och krävande. Trots det tyckte Nils van der Poel att kraven kunde varit tuffare.

Jag var en duktig soldat, det står så i mina betyg från tjänstgöringen. Men tyvärr var jag inte alltid en stolt soldat. Efter att högkvarteret beordrat att vår avslutande skidmarsch skulle ställas in till följd av för kallt väder, var jag likgiltig inför ceremonin där vi tilldelades jägarbågen, skriver han i sin krönika.

Den 24-årige Nils van der Poel är förste svensk sedan 1976 som har vunnit VM-guld i den klassiska sporten. Han vann VM-guld i 5 000 meter för juniorer 2014 och 2015, och deltog i OS i Sydkorea 2018 där han kom på fjortonde plats.